Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Wadi al-Natrun είναι μια αιγυπτιακή πόλη, που βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου της ερήμου που συνδέει το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια . Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το γεωλογικό φαινόμενο «depression», που σημαίνει πως η αλληλεπίδραση των πετρωμάτων και των νερών δημιούργησε στο γεωλογικό ανάγλυφο μια κοιλότητα που βρίσκεται 23 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η ταινία ξεκινά με δύο γυναίκες και ένα μικρό κοριτσάκι να επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο με αραβικές πινακίδες. Επόμενο πλάνο το αυτοκίνητο σε βενζινάδικο της εταιρίας SHELL προμηθεύεται καύσιμα. Διαδρομή με το αυτοκίνητο, στύλοι μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την πορεία του αυτοκινήτου, στην έρημο.

Στάση σ’ ένα σημείο της ερήμου, το κοριτσάκι τρέχει, παίζει με τη μαμά του. Ο πατέρας δείχνει στη μικρή την κινηματογραφική μηχανή, η μικρούλα κοιτάζει τον φακό, κινηματογράφηση ενός μικρού θάμνου, πάλι παιχνίδια της παρέας με το κοριτσάκι και μερικά πανοραμικά πλάνα της περιοχής. Ένας άντρας της παρέας κάνει χειραψία μ’ έναν ντόπιο.

Επόμενο πλάνο οι δύο γυναίκες και το κοριτσάκι βρίσκονται στο μοναστήρι, όπως γράφει η επιγραφή με τον σταυρό, πάνω από την μικρή πόρτα και κουνούν την καμπάνα. Ένας φίλος που μιλά αραβικά είχε την καλοσύνη να μας μεταφράσει το κείμενο, κάτω από την επιγραφή που λέει: «Αυτή είναι η πόρτα του Θεού και οι πιστοί εισέρχονται σ’ αυτήν».

Γενικά πλάνα από το συγκρότημα μοναστηριών, για τα οποία είναι γνωστή η περιοχή, ένας μοναχός ξεναγεί την παρέα, από το καμπαναριό αντιλαμβανόμαστε πως βρισκόμαστε στη Μονή του Αγίου Πισουί (Saint Bishoy Monastery), κτίσμα του 4ου αιώνα, το οποίο είναι το πιο διάσημο μοναστήρι της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Βλέπουμε τους τρούλους και τα καμπαναριά των πέντε εκκλησιών που περιλαμβάνει το μοναστήρι, φοίνικες και άλλα δέντρα στους κήπους, καθώς και ασκητικά κελιά.

Αναμνηστική φωτογραφία του ενός ζευγαριού με έναν μοναχό, έξοδος από τη μονή, το κοριτσάκι χτυπάει την καμπάνα, ξεπροβόδισμα από τους ασκητές.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
404

Φορμά
8mm