Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Μακρινίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου, στη Θεσσαλία της Ελλάδας. Φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται «μπαλκόνι του Πηλίου».

Το πρώτο πλάνο της ταινίας, που έχει ληφθεί από την πόλη του Βόλου, είναι ένα zoom in στον οικισμό της Μακρινίτσας, που είναι κτισμένος αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του Πηλίου. Δεύτερο, πιο κοντινό zoom in στις οικίες του χωριού και στη συνέχεια βρισκόμαστε μέσα στη Μακρινίτσα να θαυμάζουμε τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος με μοναδικά και γηγενή χαρακτηριστικά, καθώς είναι χτισμένα με πλάκες και πέτρες της ευρύτερης περιοχής.

Γέρικα πλατάνια, πολυώροφα αρχοντικά και μικρότερα σπίτια, ανάμεσα από ένα πέρασμα δύο κτισμάτων διακρίνουμε το καμπαναριό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένα μικρό κατάστημα που πουλάει είδη Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, καρτ ποστάλ, μια μικρή πινακίδα μας ενημερώνει πως «Πωλούνται σιγαρέττα» και στην ταμπέλα, πάνω από την είσοδο του καταστήματος, αναγράφεται το όνομα της ιδιοκτήτριας «Ελένη Μαρέδη», κι από κάτω «Θύμα πολέμου 40-41».

Διάφορα πλάνα από το ορεινό, χειμωνιάτικο τοπίο.

Αμέσως μετά, βρισκόμαστε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην κεντρική πλατεία του χωριού κι από διάφορα μικρά ανοίγματα, καθώς φαίνεται πως η εκκλησία ήταν κλειστή, διακρίνουμε ξυλόγλυπτα τέμπλα με τον χορό της Σαλώμης και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
69

Φορμά
8mm