Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κω και συγκεκριμένα στο τέμενος Defterdar (1780) που πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi.

Παρακολουθούμε την πρόσοψη του τεμένους με τον μιναρέ που ορθώνεται, όπου μέχρι και τη δεκαετία του 1980 έβγαινε ο μουεζίνης, τον τρούλο που στηρίζεται σε 12 αψίδες και την κυκλική επτάπλευρη κρήνη που καλύπτεται με θόλο στηριζόμενο σε έξι τόξα που καταλήγουν σε κίονες.

Έξω από το τζαμί ένας παππούς φορώντας την παραδοσιακή φουφούλα απειλεί με την μαγκούρα του τους ποδηλάτες, κάποιος άλλος με κίτρινο τουρμπάνι περιεργάζεται τους περαστικούς ακολουθώντας τον χότζα που εισέρχεται στο τζαμί.

Στη σκάλα που οδηγεί στον μιναρέ με το στενό πορτάκι μικρά παιδιά παίζουν καθώς πιστοί και επισκέπτες κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της. Μια κυρία με κόκκινο τουρμπάν αφήνοντας το τζαμί ανεβαίνει στο ποδήλατο της και ο χότζας κλειδώνει το τζαμί και αποχωρεί.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από μια κατοικία στον κήπο της οποίας ένας ντόπιος φορώντας την παραδοσιακή στολή (φουφούλα για παντελόνι, τη λευκή πουκαμίσα, μακριές μαύρες κάλτσες) πλησιάζει τον δεμένο γαϊδαράκο.

Τον Ιούλιο του 2017 ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ προκάλεσε μεγάλες φθορές στο τζαμί και στην κρήνη.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
90

Φορμά
8mm