Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι ένα μοναδικής ομορφιάς λιμναίο σπήλαιο, που βρίσκεται στο νησί της Κεφαλονιάς στο Ιόνιο Πέλαγος, στην Ελλάδα.

Βρισκόμαστε στην τεχνητή είσοδο του σπηλαίου από όπου υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών και βλέπουμε περιμετρικά τα ασβεστολιθικά πετρώματα, καθώς και την φυσική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40 x 50 μ.) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής.

Η λίμνη στο σπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στα 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους έχει βάθος από 10 έως 30 μέτρα και μήκος περίπου τα 160 μέτρα. Στα γαλάζια νερά της λίμνης ένας βαρκάρης περιμένει να επιβιβάσει επισκέπτες και να τους οδηγήσει στο εσωτερικό του σπηλαίου, το μικρό σκάφος γεμίζει ασφυκτικά και αρχίζει η βαρκάδα.

Πλάνα από τα πετρώματα, τα νερά, ενώ εισχωρώντας στο σπήλαιο διακρίνουμε σταλακτίτες ηλικίας 20.000 ετών, το φως διαρκώς μειώνεται ως το απόλυτο σκοτάδι, όπου ακούγεται μια αντρική φωνή να λέει «Χταπόδια! Πιάσαμε χταπόδια!» και να γελά.

Επιστροφή στο φως και τα καταγάλανα, διάφανα νερά.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
141

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το πιο παράξενο θέαμα στο νησί, ωστόσο, είναι αναμφίβολα το σπήλαιο της Μελισσάνης, με τη βαθιά γαλάζια λίμνη του. Κάποια στιγμή το σπήλαιο ήταν στεγασμένο, αλλά κάποτε- πιθανώς ως αποτέλεσμα σεισμού - το μεγαλύτερο μέρος της στέγης έπεσε αφήνοντας ανοιχτή μια τρύπα που βλέπει στον ουρανό.

Πάμε για ένα σύντομο ταξίδι στο εσωτερικό της σπηλιάς.

Ω! Είναι μάλλον σκοτεινά και τρομακτικά εδώ μέσα- μοιάζει σαν είσοδο στον Κάτω Κόσμο. Ευτυχώς έχουμε εισιτήρια επιστροφής.
Bonar, Andrew Graham