Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Παρακολουθούμε ταξιδιώτες καθώς επιβιβάζονται στο πλοίο «Ηράκλειον» στο λιμάνι του Πειραιά. Στην πορεία του φιλμ φιγουράρει το «Φαιστός» (συμφερόντων Ευθυμιάδη.
Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1966 το «Φαιστός» ξεκίνησε από τη Σούδα της Κρήτης και λίγες ώρες μετά, το πλοίο «Ηράκλειον» ναυάγησε στη Φαλκονέρα, μα λόγω βλάβης στον ασύρματο το «Φαιστός» δεν έλαβε ποτέ το SOS.

Ο φακός στέκεται στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, διακρίνουμε τις ανοιχτές αίθουσες αναμονής, ένα μεγάφωνο, και την συντροφιά του κινηματογραφιστή μ' ένα κίτρινο υπέροχο φόρεμα εποχής. Η παρέα συνομιλεί, η γαλανόλευκη πάνω στο πλοίο κυματίζει και ένας άντρας από την συντροφιά παρακολουθεί την κίνηση στο λιμάνι με φόντο την αποθήκη του ΟΛΠ στην Πύλη 2 .

Λήψεις από το κατάστρωμα του πλοίου καθώς το ρυμουλκό Αλμαδόρες 2 προσεγγίζει το πλοίο, μα τελικά ένα μεγαλύτερο ρυμουλκό αναλαμβάνει να οδηγήσει το πλοίο με ασφάλεια εκτός του λιμανιού. Το πλοίο σαλπάρει και μαύρος καπνός τινάζεται από το φουγάρο του. Ο κινηματογραφιστής λαμβανει πλάνα από την κτιριακή δομή του Πειραιά τυλιγμένη μέσα στο μαύρο πέπλο του καπνού.

Το πλοίο κινείται αργά εντός του λιμανιού ακολουθώντας τ' απόνερα του ρυμουλκού, προσπερνά ένα καράβι από την Λετονία με το χαρακτηριστικό σφυροδρέπανο στο φουγάρο του. Το φιλμ κλείνει με πλάνα των τριών πανομοιότυπων πλοίων των Ιταλικών αποζημιώσεων «Άδωνις», «Αφροδίτη» και «Έρως».

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
128

Φορμά
8mm