Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Σύρος είναι ένα νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος, στην Ελλάδα. Πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη την οποία επισκέφτηκε ο κινηματογραφιστής με τη συντροφιά του.

Σ’ ένα καλντερίμι της πόλης ο ιδιοκτήτης ενός γαιδαράκου διαχειρίζεται το φορτίο του ζώου. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στην ιστορική πλατεία Μιαούλη όπου αρχικά βλέπουμε την μαρμάρινη, με ανάγλυφες παραστάσεις, Εξέδρα Μουσικής, που φιλοξενούσε την τοπική Φιλαρμονική, αλλά και διεθνείς ορχήστρες.

Στη συνέχεια η κάμερα καταγράφει τον ανδριάντα του ναυάρχου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Ανδρέα Μιαούλη, κόσμος πολύς περπατά στην πλατεία, παιδιά παίζουν, πλάνα από την κεντρική οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού), η οποία συνδέει κάθετα την πλατεία με το λιμάνι.

Πανοραμικό πλάνο της πλατείας, που έχει ληφθεί από το Δημαρχείο, του πλέον εμβληματικού κτιρίου για τη Σύρο, σχεδίασης του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, από το οποίο διακρίνουμε την απόληξη της μεγαλόπρεπης μαρμαρένιας κλίμακας.

Ο κινηματογραφιστής αναχωρεί από το νησί και μας δίνει γενικά, πανοραμικά πλάνα του νησιού από το πλοίο, όπου βλέπουμε την αφιθεατρική θέση της πόλης ανάμεσα στους δύο λόφους, αριστερά της Άνω Σύρου στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο Καθολικός Ναός Σαν Τζώρτζης και δεξιά του λόφου Δήλι, που στην κορυφή του βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ανάστασης.

Τέλος γενικά πλάνα του νησιού καθώς το πλοίο απομακρύνεται από τη Σύρο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
126

Φορμά
8mm