Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Μικρολίμανο, πρώην Τουρκολίμανο περιλαμβάνεται στην ευρύτερη συνοικία της Καστέλλας της Πειραϊκής χερσονήσου, στο νομό Αττικής στην Ελλάδα.

Πρώτο πλάνο της ταινίας από το λιμάνι. Πλοία αραγμένα, αναρτημένο πανό με σύνθημα «Ναι στο Σύνταγμα», διαφημιστικό μήνυμα της Χούντας για επερχόμενο δημοψήφισμα, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα κλήθηκε να ψηφίσει «Ναι» ή «Όχι» στην επικύρωση ενός σχεδίου Συντάγματος. Τα πανό αυτά τοποθετούν το φιλμ τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 1968.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε την οδό Ζαννή, που οδηγεί στο Πασαλιμάνι και καταλήγουμε στην παραλία Βοτσαλάκια, η οποία αποτελεί σύνορο ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο, ενώ στο φόντο διακρίνουμε την πλατεία Αλεξάνδρας και πιο πίσω το νοσοκομείο Μεταξά. Απέναντι από την παραλία Βοτσαλάκια η βραχονησίδα Κουμουνδούρου, ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα στην ήρεμη θάλασσα.

Από την οδό Ναυάρχου Βότση κατεβαίνουμε στο Μικρολίμανο, όπου ο κινηματογραφιστής με την παρέα του, μετά τον περίπατο, κάθονται σε παραλιακό εστιατόριο. Ακόμα μια σημαία προπαγάνδας της δικτατορικής κυβέρνησης με την πρόταση του «Ναι» στο δημοψήφισμα κι ένα πανοραμικό πλάνο της αμφιθεατρικά κτισμένης Καστέλλας στον ομώνυμο λόφο.

Κοιτώντας πάλι προς το Πασαλιμάνι αντικρίζουμε τον τρούλο του, βυζαντινού ρυθμού, Ιερού Ναού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με ακόμα ένα πανοραμικό πλάνο του λόφου. Στο τελευταίο σύντομο πλάνο, μια σπάνια εικόνα με το ερειπωμένο Θεατράκι του Νέου Φαλήρου (θέατρο των Ε.Η.Σ.), κτισμένο σε σχέδια του Ε. Τσίλερ και το οποίο κατεδαφίστηκε λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1968.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
142

Φορμά
8mm