Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο Παύλος Α΄(14 Δεκεμβρίου 1901 - 6 Μαρτίου 1964) ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1947 έως τον θάνατό του το 1964. Ο Παύλος πέθανε το απόγευμα της 6ης Μαρτίου του 1964 από καρκίνο, κηδεύτηκε στις 12 Μαρτίου και ετάφη στο Βασιλικό Κοιμητήριο, στα Ανάκτορα Τατοΐου στην Αθήνα.

Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται σε ταράτσα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και μας δίνει γενικά πλάνα του ξενοδοχείου Χίλτον και των Λεωφόρων Βασιλέως Αλεξάνδρου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας όπου πλήθος κόσμου περιμένει την νεκρική πομπή, που ξεκίνησε πεζή από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Ένα πανοραμικό πλάνο της Αθήνας από την Ακρόπολη, τον Λόφο Φιλοπάππου και την κορυφογραμμή του όρους Υμηττός, πολίτες σε μπαλκόνια και ταράτσες πολυκατοικιών, γιατροί από άλλα κτίρια του νοσοκομείου περιμένουν να περάσει η πομπή με τον αποβιώσαντα και τις εκατοντάδες επισήμων από όλο τον κόσμο.

Πλάνο του Λόφου του Λυκαβηττού, που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του Ευαγγελισμού με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του.

Η αρχή της πομπής εμφανίζεται με τιμητικά και στρατιωτικά αγήματα στην αρχή της από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, ακολουθεί ο κιλλίβαντας που μεταφέρει το φέρετρο με τη σορό του Παύλου Α’, κάποια στιγμή διακρίνουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με τον ασημί τρούλο, της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Η επίσημη πομπή σταμάτησε στο ύψος του Χίλτον και στη συνέχεια ο κιλλίβαντας με το φέρετρο προσεδέθη σε στρατιωτικό όχημα και μαζί με άλλα οχήματα με τους οικείους, κατευθύνθηκαν προς τα Ανακτορα στο Τατόϊ, όπου έγινε η ταφή.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
282

Φορμά
8mm