Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και παρακολουθούμε πλάνα από τις εργασίες επισκευής ενός Boeing 747-123F με αρ. σειράς 20391 και νηολόγιο OD-AGC της Λιβανικής TMA (Trans Mediterranean Airways), που στις 3/12/1975 βγήκε εκτός διαδρόμου σε δημόσιο δρόμο προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Στο Boeing επέβαιναν εφτά άτομα και το ατύχημα αποδόθηκε σε λάθος χειρισμό του πληρώματος καθώς η αντίστροφη ώση δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα. Ο Ελληνικός τύπος της εποχής εξέφρασε την οργή του και τους φόβους καθώς το Ελληνικό θεωρούνταν επισφαλές μιας και βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή.

Κατά την πρόσκρουση το αεροπλάνο μετέφερε στα φτερά του 32 τόνους κηροζίνη και η τρίτη δεξαμενή υπέστη διάτρηση με συνέπεια να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Το ερώτημα για το τι θα είχε συμβεί αν κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης προκαλούνταν έκρηξη πιέζει τους τότε κυβερνώντες να λάβουν τα μέτρα τους για την μεταφορά του Αερολιμένα σε άλλη περιοχή.

Στο φιλμ παρακολουθούμε λήψεις από τις επισκευές του αεροπλάνου όπου εργάτες πάνω σε γερανοφόρα μηχανήματα εργάζονται ασταμάτητα. Ο κινηματογραφιστής ακολουθεί το ουραίο του αεροπλάνου που ακουμπά στον αεροδιάδρομο περνάει από την κοιλιά του, καταγράφει την φθορά στην τουρμπίνα, και φτάνει μέχρι την καμπίνα διακυβέρνησης που ακουμπά επί του οδοστρώματος της οδού Προνόης, ενώ παράλληλα ο φακός ακολουθεί ένα άλλο αεροπλάνο σε πτήση.

Η επισκευή του αεροπλάνου διήρκεσε έξι μήνες και το αεροπλάνο συνέχισε τις πτήσεις του για τριάντα χρόνια ακόμα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
80

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να σταματήσει πριν το τέλος του διαδρόμου. Μέχρι να το αποσύρουν και για να μην ενοχλεί τα άλλα αεροπλάνα κατά την προσγείωση τους και διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου, έκοψαν την υπερύψηλη ουρά του.
Αθανασόγλου Νικόλαος