Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης (La Maison des Ducs de Brabant) στην πλατεία των Συντεχνιών (Grand Place) στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για κτίριο νεοκλασικού ρυθμού σχεδιασμένο από τον Βίλεμ ντε Μπρούιν (Willem de Bruyn, 1649-1719).

Μεταφερόμαστε δυο τετράγωνα από την πλατεία για να συναντήσουμε το σύμβολο των Βρυξελλών, ένα μπρούτζινο άγαλμα σχεδιασμένο από τον Ζερόμ Ντυκενουά που αναφέρεται ως «ο μικρός που κατουράει» (Manneken Pis). Παρακολουθούμε λεπτομέρειες καθώς και το νερό που εκτινάσσεται που ενίοτε είναι και μπύρα.

Στην συνέχεια του φιλμ λεπτομέρειες από τα θαυμάσια γλυπτά που περιβάλλουν την στήλη των συνεδριών, τον γλυπτό διάκοσμο της στήλης και από το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου Ι στην κορυφή. Το μνημείο τιμά την μνήμη της δημιουργίας του συντάγματος από το εθνικό συνέδριο (1830 -1831).

Το φιλμ συνεχίζει με πλάνα από τα δεντρόφυτα μονοπάτια και τα συντριβάνια του πάρκου Σενκαντενέρ (or Parc du Cinquantenaire) και αμέσως μετά ο φακός αιχμαλωτίζεται από την Αψίδα του Θριάμβου (1905) με τις δύο ημικύκλιες πτέρυγες, με την Βραβάντη στην κορυφή να υψώνει την εθνική σημαία.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από την πλατεία των Συντεχνιών (και τα 39 κτίρια ανήκουν σε συντεχνίες) μια από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου με μπαρόκ και γοτθικού ύφους αρχιτεκτονική, η οποία από το 1998 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φακός ακολουθεί μια κυκλική πορεία απαθανατίζοντας ξανά το Παλάτι των Δουκών της Βραβάντης, περνάει από τον οίκο της Χρυσής Λέμβου, από το Πιζόν (Le Pigeon, 1697) που επέλεξε για κατοικία του ο Βίκτωρ Ουγκό, και τέλος με το Μέγαρο L’ Arbre d’ Or (1698), στην κορυφή του οποίου διακρίνουμε τον επιχρυσωμένο έφιππο ανδριάντα του Καρόλου της Λωρραίνης.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
92

Φορμά
8mm