Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο νεκρομαντείο του Αχέροντα στο χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρεβέζης.

Το νεκρομαντείο επισκέπτονταν όσοι επιθυμούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές που βρίσκονταν στον Άδη καθώς πίστευαν πως οι απελευθερωμένες από το σώμα ψυχές μπορούσαν να δώσουν χρησμούς για τα μελλούμενα.

Ήταν χτισμένο κοντά στο σημείο που ενώνονταν οι ποταμοί Αχέροντας, Πυριφλεγέθων και Κωκυτός που συμβόλιζαν την θλίψη του θανάτου. Θεωρούνταν δε το σημαντικότερο ιερό προς τιμήν του Άδη και εκεί βρισκόταν η είσοδος για τον κάτω κόσμο.

Στο φιλμ παρακολουθούμε την περιήγηση του κινηματογραφιστή και μιας ομάδας επισκεπτών στα χαλάσματα του ιερού αυτού χώρου. Το φιλμ ανοίγει με την ιερή αίθουσα όπου ο επισκέπτης έριχνε τις σπονδές και συναντούσε τα φαντάσματα των απόντων και πάνω από αυτή την αίθουσα ο κινηματογραφιστής μας δίνει πλάνα από τον ναό του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (18ος μ.X. αιώνας) που χτίστηκε πάνω από το νεκρομαντείο.

Κατόπιν μας μεταφέρει στο λουτήριο όπου ο επισκέπτης έριχνε μια αναθηματική πέτρα δεξιά του και έπλενε τα χέρια του για να ξορκίσει το κακό, και στην πορεία ο φακός προσπαθεί να εισχωρήσει στο στόμα του ερέβους το κρυμμένο ιερό της Περσεφόνης και του Άδη όπου οι μύστες μετά τον χρησμό παρέμεναν έγκλειστοι για τρεις μέρες ακόμα πριν την συμβολική τους επιστροφή στους ζωντανούς.

Στην πορεία του φιλμ παρακολουθούμε μια σειρά αντίβαρων και τροχαλιών που οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ανήκουν σε κάποιο μηχανισμό ο οποίος εμφάνιζε στον προσκυνητή το φάντασμα του νεκρού.

Το φιλμ κλείνει με την έξοδο των επισκεπτών από τον ιερό χώρο του Nεκρομαντείου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Γκίκας Γεώργιος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
48

Φορμά
Super 8mm