Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα του Νομού Ευβοίας.

Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν το 1963 σε σχεδίαση του Ευθ. Μαλάκη, με την αρωγή του Θ. Τάσιου. Στο βάθος μέσα από πυκνή βλάστηση προβάλει το κτίριο του Ο.Σ.Ε εγκαινιασμένο στις 6 Μαρτίου του 1904. Το κτίριο είναι πετρόκτιστο με έντονα στοιχεία νεοκλασικισμού, και σε ειδική προσθήκη το ρολόι που κοσμεί την κύρια πρόσοψη.

Στη συνέχεια του φιλμ ο φακός ακολουθεί επισκέπτες και ντόπιους καθώς απολαμβάνουν τον περίπατο τους στην πόλη, και ακολούθως περνάει από την ιχθυόσκαλα καταγράφοντας τα κτίρια στον λόφο της Κανήθου συναντώντας την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και ζουμάρει πάνω της.

Ο φακός συνεχίζει την περιπλάνηση του στον Ευβοϊκό κόλπο, συναντά την πλατεία Μάλλιου και το κόκκινο αρχοντικό, ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Χαλκιδέων, περνώντας στην πορεία από το Μέγαρο Κότσικα ένα κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία μπαρόκ, έργο του Ποθητού Καμάρα. Το 1984 αγοράστηκε επί δημαρχίας Γιάννη Σπανού με σκοπό την ανακαίνιση και χρήση του ως δημαρχιακό μέγαρο, και το 1994 εγκαινιάζεται από τον τότε δήμαρχο Στέλιο Μαργαρίτη.

Πίσω από το δημαρχείο η χιονισμένη κορυφή του Μεγάλου βουνού. Στον Ευβοϊκό βαρκάδα, ο Αθανάσιος Σίμος που πουλά «Ελληνικά και Αγγλικά κασμίρια», και στον παραλιακό δρόμο η βοή μιας σύγχρονης πόλης όπου αμάξια και λεωφορεία κινούνται στον ίδιο δρόμο με τους τροχούς μιας άμαξας, για όποιον ζητά να ταξιδέψει στον ρομαντισμό μια άλλης εποχής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
98

Φορμά
8mm