Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Ουρανούπολη, παραθαλάσσιο χωριό του νομού Χαλκιδικής στη Μακεδονία.

Η Ουρανούπολη αποτελεί την πύλη εισόδου για το Άγιον Όρος, που ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία», καθώς στη χερσόνησο φιλοξενούνται είκοσι μονές, δώδεκα σκήτες και πολλές ασκητικές γωνιές.

Ένα πανοραμικό πλάνο αποκαλύπτει μέρος του οικισμού, της παραλίας στον Κόλπο του Αγίου Όρους, καθώς και τον Πύργο της Ουρανούπολης, βυζαντινό κτίσμα, που χρονολογείται από το 14ο αιώνα. Η συνέχεια σ’ έναν λιμενοβραχίονα μπροστά στον Πύργο. Πλοιάρια από τα οποία αποβιβάζονται επισκέπτες, προμηθευτές αγαθών, μοναχοί και ασκητές της χερσονήσου του Άθω.

Ο φακός ακολουθεί έναν ηλικιωμένο μοναχό. Στην μικρή προβλήτα βαρκούλες και επιβατικά πλοιάρια. Ένα γενικό πλάνο του μοναχικού, ψηλού και χτισμένου στην άμμο Πύργου, που αποτελεί συγκρότημα με τον μικρό οχυρό περίβολο κι έναν παλιό ταρσανά. Ο Πύργος ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους χώρους του λειτουργεί μουσείο και οργανώνονται εκθέσεις.

Στιγμές από την καθημερινότητα του χωριού, μια άμαξα με άλογα, πινακίδα του πανδοχείου «Ο ΑΘΩΣ» του Μ. Ρήγα, μοναχοί κινούνται στους δρόμους και επιστροφή της κάμερας στην καταγραφή- παρατήρηση του Πύργου από διαφορετικές γωνίες. Ένα καΐκι απομακρύνεται απ’ την ακτή.

Τελευταία πλάνα καθώς φεύγουμε από την Ουρανούπολη, στον δρόμο προς Ιερισσό, όπου διακρίνουμε το νησί Αμμουλιανή.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
175

Φορμά
8mm