Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στους καταρράκτες της Έδεσσας, πόλη της Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Πέλλας στη βόρεια Ελλάδα.

Οι δώδεκα καταρράκτες της πόλης δημιουργήθηκαν τον 14ο αιώνα μ.Χ. έπειτα από δυνατό σεισμό και εκτείνονται σε μια περιοχή 100.000 τ.μ, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας. Πηγάζουν κατά κύριο λόγο από τον υδροβιότοπο Άγρα – Νησίου και τον ποταμό Εδεσσαίο.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνο από μία καφετέρια που βρίσκεται μέσα στο πάρκο των καταρρακτών και το τουριστικό κατάστημα που εμπορεύεται είδη δώρου. Στη συνέχεια, η κάμερα μας δείχνει το αφρισμένο νερό του ποταμού που ρέει ανάμεσα στα πλατάνια, ενώ στο επόμενο πλάνο παρατηρούμε από μακριά ένα μικρό μαγαζί με κεραμοσκεπή δίπλα από τη πέτρινη σκάλα.

Ο κινηματογραφιστής μας ξεναγεί στις πισίνες του πάρκου, όπου παρατηρούμε τους επισκέπτες που έχουν φτάσει στο σημείο για να απολαύσουν την ηλιόλουστη μέρα. Αμέσως μετά, βλέπουμε το εγκαταλειμμένο πέτρινο κτήριο, κοντά στο παρεκκλήσι Αναλήψεως της Θεοτόκου και διαβάζουμε μία επιγραφή θρησκευτικού περιεχομένου.

Ακολουθούν πλάνα από τον μεγάλο καταρράκτη του πάρκου, τον Κάρανο, ο οποίος έχοντας ύψος 70 μέτρων αποτελεί τον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας. Αρχικά, βρισκόμαστε απέναντί του και παρατηρούμε τα άτομα που είναι συγκεντρωμένα στα πέτρινα «μπαλκόνια» γύρω του. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε δίπλα στον καταρράκτη και κοιτάζουμε το νερό καθώς πέφτει και κυλά στο ποτάμι. Στο κάτω μέρος του Κάρανου έχει δημιουργηθεί ένα μικρό σπήλαιο, όπου μπορούμε να διακρίνουμε τους σταλακτίτες.

Τέλος, παρακολουθούμε ένα ακόμη πλάνο του μεγάλου καταρράκτη, από διαφορετική οπτική γωνία, όπου ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το αφρισμένο ποτάμι καθώς συνεχίζει τη πορεία του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
226

Φορμά
8mm