Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Οροπέδιο Λασιθίου του ομώνυμου νομού στην Κρήτη, που συντίθεται από μια μεγάλη πεδινή καλλιεργήσιμη έκταση, δεκάδες κορυφές των Λαθισιώτικων βουνών τριγύρω, μικρές εύφορες κοιλάδες, ορεινές διαβάσεις και αρκετά μικρότερα οροπέδια.

Από ύψωμα του Οροπεδίου με ένα πανοραμικό πλάνο των πεδινών, αλλά και των όγκων των Λασιθιώτικων βουνών διακρίνουμε την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, το σταθμευμένο λευκό αυτοκίνητο του κινηματογραφιστή και η λήψη ολοκληρώνεται με την εικόνα της κορυφογραμμής της Δίκτης.

Οδική ταμπέλα μας αποκαλύπτει πως βρισκόμαστε στο χωριό Τζερμιάδες ή Τζερμιάδο, όπως αποκαλείται σήμερα η έδρα του Δήμου του Οροπεδίου. Γραφικά δρομάκια του χωριού, κάτοικοι κυκλοφορούν στην καθημερινότητα τους, ένας ένστολος άντρας, ένας ηλικιωμένος Κρητικός με την παραδοσιακή φορεσιά του τόπου και δύο ανεμόμυλοι. Πλούσια βλάστηση από οπωροφόρα δέντρα, μια γυναίκα από την συντροφιά του κινηματογραφιστή κοιτάζει και αγγίζει ένα απ’ αυτά, μάλλον αχλαδιά, ενώ το ίδιο κάνει ένας νεαρός άντρας απ’ την παρέα.

Το πλάνο αλλάζει, επιστρέφουμε στο Οροπέδιο το γεμάτο από εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους, καθώς τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ο τόπος αποτελούσε ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν περίπου 10-13 χιλιάδες ανεμόμυλοι, που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα, με τα οποία πότιζαν τις καλλιέργειες τους οι κάτοικοί του.

Ένα ερειπωμένο μυλοτόπι, που είχε κτιστεί σε ιδανικό υψόμετρο για την καλύτερη επίδραση των ανέμων στη λειτουργία των μύλων. Στη συνέχεια έχουμε πανοραμικά πλάνα από φαράγγια μέχρι την άκρη της Χερσονήσου και τον Κόλπο Μαλίων. Αναμνηστικές λήψεις της συντροφιάς του κινηματογραφιστή σε υψόμετρο με φόντο τον ορίζοντα του Κρητικού Πελάγους με τον ουρανό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
23

Φορμά
8mm