Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Σκύρο, το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Βορείων Σποράδων.

Το φιλμ ανοίγει στην παραλία του Μώλου στη Σκύρο με ψαρόβαρκες να υπάρχουν τριγύρω. Δυο ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα τους και ένα αγόρι με μαγιό και ψάθινο καπέλο πηγαινοέρχεται στην βάρκα.

Βλέπουμε πανοραμικά πλάνα της πόλης μέσα απ’ το αυτοκίνητο, το λιμάνι και τους ορεινούς όγκους του νησιού με το ψηλότερο να είναι το όρος Κόχυλας (792 μ.). Μια γυναίκα, κρατώντας κιάλια, θαυμάζει την θέα του καταπράσινου τοπίου και της θάλασσας της παραλίας Πεύκος, που είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλής του νησιού. Ένα γενικό πλάνο του τοπίου μ’ ένα αυτοκίνητο εκείνης της εποχής να περνάει μπροστά απ’ την κάμερα.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε την κίνηση στη χώρα, ένα στενό δρομάκι γεμάτο από κόσμο, μια ταμπέλα έξω από ένα κατάστημα να γράφει «Η ΕΘΝΙΚΗ», απόψεις της αγοράς και ο φακός στέκεται στο Κάστρο το οποίο βρίσκεται σε έναν απόκρημνο βράχο ύψους 179 μέτρων πάνω απ’ την Χώρα με το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (ή αλλιώς ο Αϊ-Γιώργης ο Επανωτός) μπροστά του να ξεχωρίζει.

Ένα γενικό πλάνο (πιθανότητα τραβηγμένο απ’ το μοναστήρι) της παραλίας Πουριά, των λευκών κτιρίων που υπάρχουν διάσπαρτα σε αυτήν, της βραχονησίδας που βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Ερμόλαος και έπειτα του παραλιακού δρόμου της χώρας της Σκύρου.

Μια γυναίκα θαυμάζει το Μνημείο «Άγαλμα της αθάνατης ποίησης» προς τιμήν του Άγγλου φιλέλληνα ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ που πέθανε στην Σκύρο κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου, στην Πλατεία Μπρούκ στην Χώρα. Ύστερα, επιστροφή στα σοκάκια της πόλης με έναν άντρα να κοιτάει την κάμερα και να έρχεται προς το μέρος της. Ο φακός τον ακολουθεί για λίγο και το φιλμ κλείνει με την γυναικά να βρίσκεται στο φέρι της επιστροφής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
89

Φορμά
8mm