Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στις Θερμοπύλες, στη Φθιώτιδα.

Το φιλμ ανοίγει με μια γυναίκα να κάνει βόλτα στην παραλία των Καμμένων Βούρλων. Η εικόνα αλλάζει και ο κινηματογραφιστής κάνοντας zoom-in μας δείχνει τον Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους του ΟΤΕ.

Το 1970 λειτούργησε για πρώτη φορά στις Θερμοπύλες, το πρώτο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών, βάζοντας τα θεμέλια για την καθιέρωση της Ελλάδας ως διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου. Το «Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών “Θερμοπύλαι”», εγκαινιάζεται, εξασφαλίζοντας τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες του Ατλαντικού Ωκεανού, την Αγγλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια του φιλμ βρισκόμαστε στον δρόμο και συναντάμε μια οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους είναι στα δεξιά. Βλέπουμε πλάνα απ’ τη διαδρομή και φτάνουμε στις κεραίες. Έναν άντρας ποζάρει στον φακό με την κεραία- δορυφορικό πιάτο πίσω του να ξεχωρίζει, και έπειτα σειρά παίρνει η γυναίκα.

Το φιλμ κλείνει με το μνημείο των Θερμοπυλών ή αλλιώς Μνημείο του Λεωνίδα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1955, από τον γλύπτη Βάσο Φαληρέα και απαρτίζεται από τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Λεωνίδα με δόρυ και ασπίδα στο κέντρο, ενώ δεξιά και αριστερά και σε χαμηλότερο ύψος έχουμε τις μαρμάρινες μορφές του προσωποποιημένου Ταϋγέτου, του πιο ψηλού βουνού της Πελοποννήσου και του προσωποποιημένου ποταμού Ευρώτα που διατρέχει ολόκληρη τη Λακωνία.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
84

Φορμά
Super 8mm