Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το φιλμ ξεκινά με μακρινά πλάνα του Πειραιά, καθώς το πλοίο έχει ξεκινήσει με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης στη Λέσβο.

Το φιλμ ανοίγει με τα ταραγμένα νερά της θάλασσας που αφήνει πίσω το πλοίο που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής. Βλέπουμε από μακρυά απόψεις του Πειραιά, του Φαλήρου και της ακτής της Αττικής.

Συνεχίζουμε με πλάνα απ’ την θάλασσα και τον ήλιο να αντανακλάται πάνω της και έπειτα τα νερά που αφρίζουν καθώς πλέει το πλοίο. Η κάμερα μας δείχνει μέσα στο πλοίο με μια γυναίκα και δυο μικρά παιδάκια και ναύτες να ανεβάζουν τη σημαία του καραβιού.

Το πλοίο πλησιάζει στο νησί σφυρίζοντας και βλέπουμε μ’ ένα πανοραμικό όλη την ακτογραμμή. Καθώς το καράβι φτάνει στο λιμάνι, η κάμερα μας δείχνει τον λιμενοβραχίονα και τον φάρο ενώ μπορούμε να διακρίνουμε πίσω απ’ τον φάρο, το-τότε-κολυμβητήριο που στεγάζονταν σ’ ένα μεγάλο στρογγυλό λευκό κτήριο. Μπαίνοντας στο λιμάνι βλέπουμε ένα μέρος της κτιριακής δομής της πόλης καθώς αμυδρά και τον κόσμο που περιμένει.

Μια άποψη απ’ το καράβι και το βαρούλκο της άγκυρας και ο φακός μας δίνει ένα πανοραμικό της προκυμαίας. Ξεχωρίζουμε την μαρίνα, την Πλατεία Σαπφούς, τα κτήρια της πόλης, τον μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του Ιερού Ναού του Αγίου Θεράποντος ο οποίος δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης αλλά και βαρκούλες και πλοία αραγμένα. Επιστροφή στο καράβι και το βαρούλκο σε λειτουργία και στη συνέχεια ένα πλάνο ενός πλοίου το οποίο φορτώνει με αυτοκίνητα και λεωφορεία εκείνης την εποχής.

Το φιλμ κλείνει με πλάνο από τον παραλιακό δρόμο του νησιού που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Παπαδήμος Δημήτριος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
174

Φορμά
Super 8mm