Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην πλατεία Βαντόμ (Place Vendôme) , στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας, το Παρίσι.

Ανάμεσα σε στήλες φωτισμού και ιστορικά κτίρια ξεχωρίζουμε τη «Στήλη του Βαντόμ» (The Vendôme Column), έναν μπρούτζινο οβελίσκο 44 μέτρων, αφιερωμένο στους νικητές στρατιώτες του Austerlitz (1805). Στην κορυφή του, μετά από πολλές αλλαγές, βρίσκεται άγαλμα του Ναπολέοντα, ως Ρωμαίος αυτοκράτορας. Συνέχεια στον Δρόμο της Ειρήνης (Rue de la Paix), μπροστά από τη βιτρίνα της διάσημης Βρετανικής αλυσίδας κοσμημάτων Mappin & Webb.

Ακολούθως ο κινηματογραφιστής αφιερώνει την υπόλοιπη διάρκεια του φιλμ στο Κέντρο Πομπιντού (Le Centre Pompidou) ή απλώς Μπομπούρ (Beaubourg), λόγω της ομώνυμης περιοχής που βρίσκεται, το οποίο συμπτωματικά άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το 1977, χρονιά της λήψης της ταινίας. Πρόκειται για το πνευματικό τέκνο του Γάλλου Προέδρου Ζωρζ Πομπιντού, που ήθελε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο πολιτιστικό ίδρυμα στην καρδιά του Παρισιού, επικεντρωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Σήμερα φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Η μορφή του Κέντρου Πομπιντού αποτελεί μια απόλυτα αντίθετη αρχιτεκτονικά πρόταση, καθώς είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και γυαλί, που βρήκε τη θέση της στην πιο παλιά συνοικία του Παρισιού.

Ο κινηματογραφιστής μας δίνει γενικά και κοντινά πλάνα των λεπτομερειών του Κέντρου, όπως επίπεδα, στύλους, υπόστεγα δοκών, αγωγούς εξαερισμού, σημεία πρόσβασης του κοινού, εικόνες από την κίνηση πεζών και οχημάτων στους δρόμους που περικλείουν το κτίριο και ένα πανοραμικό με την μία πλευρά του μεταλλικού σκελετού του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
92

Φορμά
Super 8mm