Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε Αμβέρσα, μια πόλη και δήμος του Βελγίου, καθώς και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα.

Το φιλμ ανοίγει με έναν εθνικό δρόμο και ταμπέλες που μας ενημερώνουν ότι η Αμβέρσα είναι ευθεία, ενώ οι περιοχές Zavantem και Diegem στα δεξιά. Με πλάνα μέσα απ’ το εν κινήσει αυτοκίνητο, βλέπουμε την περιοχή και τα σπίτια που υπάρχουν.

Η εικόνα αλλάζει με μια γυναίκα να περπατάει στην κεντρική πλατεία (Grote Markt) της Αμβέρσας, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς συνοικίας της πόλης. Η κάμερα μας δείχνει το πολυτελές δημαρχείο, πολυάριθμα περίτεχνα guildhalls (κτίρια που χρησιμοποιούνταν ιστορικά από συντεχνίες) του 16ου αιώνα και τα τριγύρω εστιατόρια και καφέ. Η γυναίκα απαθανατίζει το τοπίο και τα αξιοθέατα και ο κινηματογραφιστής εστιάζει στο κτήριο BONAPARTE, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως εστιατόριο/μπαρ.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει μια σειρά από μπρούτζινα αγάλματα κι έπειτα βλέπουμε την πλατεία Groenplaats. Η γυναίκα περιηγείται διαβάζοντας ένα βιβλίο και εμείς διακρίνουμε τον Καθεδρικό ναό της Παναγίας ένα ρωμαιοκαθολικό ναό που στεγάζει αρκετά τρίπτυχα του ζωγράφου Peter Paul Rubens, του οποίου το μπρούτζινο άγαλμα βλέπουμε στο πλάνο. Είναι το ψηλότερο κτίριο στην πόλη και το καμπαναριό του περιλαμβάνεται στην καταχώριση Belfries του Βελγίου και της Γαλλίας στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η γυναίκα συνεχίζει το διάβασμα κι ο κινηματογραφιστής μας δείχνει το κτήριο που στέγαζε το πρώτο πολυκατάστημα του Βελγίου "Grand Bazar" και σήμερα στεγάζει το ξενοδοχείο Hilton. Η γυναίκα συνεχίζει την βόλτα της στην πόλη κ ο φακός μας δίνει ένα γενικό πλάνο όλης της περιοχής και του ποταμού Scheldt.

Το φιλμ κλείνει με τον ποταμό και το μεσαιωνικό φρούριο Het Steen.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
94

Φορμά
Super 8mm