Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στα Τοπόλια, χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος του δήμου Κισσάμου στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης. Απέχουν 46,5 χιλιόμετρα από τα Χανιά και είναι κτισμένα σε υψόμετρο 280 μ.

Το φιλμ ανοίγει με ένα πανοραμικό και απόψεις του χωριού. Βλέπουμε την πλαγιά της κοιλάδας του Τυφλού ποταμού και τους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν το Τοπολιανό φαράγγι. Μια παρέα κάθεται στη φύση ενώ χαιρετάει έναν ηλικιωμένο άντρα. Συζητάνε ενώ μια αγελάδα βόσκει μπροστά τους και στη συνέχεια μαζεύουν, καθαρίζουν και τρώνε φρούτα με τον φακό να στέκεται στον ηλικιωμένο άντρα.

Η εικόνα αλλάζει με πλάνα απ’ τον Τυφλό ποταμό, έπειτα μέσα απ’ το χωριό και την παρέα να συζητάει με τους ντόπιους. Επίσκεψη στον ναό του Αγίου Ραφαήλ με μια γυναίκα απ’ την παρέα να χτυπάει το καμπαναριό και απόψεις των ορεινών όγκων. Η παρέα επισκέπτεται την κοίτη του ποταμού που είναι γεμάτη πλατάνια και στη συνέχεια ένα πλάνο με μια γυναίκα να λούζεται σε σκάφη. Βλέπουμε κόσμο όλων των ηλικιών σ’ ένα καταπράσινο τοπίο καθώς έρχεται ένα φορτηγό και ξεφορτώνει ελιές και επιστροφή στις απόψεις του χωριού.

Ο φακός στέκεται σε ένα θηλυκό γαϊδουράκι με το μωρό της, μια γυναίκα κυνηγάει το μωρό για να το χαϊδέψει και ένας άντρας με δυο παρά πολύ φορτωμένα γαϊδούρια περνάει τον δρόμο. Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει δυο γυναίκες που του χαμογελάνε και απλώνουν ριχτάρια ενώ στην συνέχεια εστιάζει στα υφάσματα. Οι γυναίκες συνεχίζουν την περιήγηση τους στο χωριό και συναντάνε έναν άντρα με ένα γαϊδουράκι, έναν ηλικιωμένο, μια οικογένεια με ένα μωρό. Βλέπουμε πλάνα απ’ την κτιριακή δομή του χωριού καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν τον περίπατο τους και την συνάντηση τους με έναν άντρα που φοράει την παραδοσιακή φορεσιά της Κρήτης.

Ο φακός ακολουθεί τον Κρητικό που αρχικά κάθεται με μια παρέα αντρών και έπειτα δείχνει σε μια γυναίκα κάποια βήματα χορού. Οι δυο γυναίκες του προηγούμενου πλάνου επεξεργάζονται την φορεσιά του ενώ μετά δείχνει και σ’ αυτές τα βήματα χορού. Ο κρητικός επιβιβάζεται σ’ ένα γεμάτο από κόσμο αυτοκίνητο και απομακρύνονται. Ακολουθούν πλάνα από μια γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι που ποζάρει και απόψεις της περιοχής με τον φακό να καταγράφει έντονους καπνούς. Η παρέα μαζεύει σύκα κι έπειτα τρώγοντας φρούτα ποζάρουν και χαμογελάνε όλοι μαζί στον κινηματογραφιστή.

Το φιλμ κλείνει με μια παρέα αντρών να έχει ανέβει στην καρότσα ενός μικρού φορτηγού και με μια μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
821

Φορμά
8mm