Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, τη μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη μονή στη Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε ύψος 1.147 μέτρων και 117 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Σόφιας, στη βαθειά κοιλάδα του ποταμού Ρίλσκα.

Το φιλμ ανοίγει με το μοναστήρι και τον χώρο στάθμισης που βρίσκεται ο κινηματογραφιστής. Βλέπουμε μια γυναίκα να εισέρχεται σ’ ένα αυτοκίνητο καθώς και πούλμαν παρκαρισμένα. Ο φακός μας δείχνει ένα σύντομο πλάνο της οροσειράς Ρίλα κι έπειτα απ’ το εσωτερικό προαύλιο του μοναστηριού.

Βλέπουμε τα επιβλητικά κτήρια, την κεντρική εκκλησία και τον Πύργο του Χρέλιου ενώ πίσω τους διακρίνουμε τις χιονισμένες βουνοκορφές. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο τόσο για τη Βουλγαρία, όσο και για τη Νότια Ευρώπη. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η εικόνα αλλάζει με πλάνα απ’ τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στους εξωτερικούς διαδρόμους καθώς και απόψεις απ’ τα κτήρια. Βλέπουμε ένα ρυάκι μιας και από τη Ρίλα πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια των Βαλκανίων, όπως ο Έβρος, ο Ίσκαρ και ο Νέστος και επιστρέφουμε στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.

Το φιλμ κλείνει με την κάμερα να έχει εστιάσει σ’ έναν κληρικό που συνομιλεί με πιστούς, ένα γενικό πλάνο της αυλής με το χιονισμένο βουνό και τη γυναίκα να θαυμάζει τη θέα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
93

Φορμά
Super 8mm