Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον σταθμό «Αττική» του Ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (ΗΣΑΠ), στην Αθήνα. Το φιλμ ανοίγει με τους υπαλλήλους να δουλεύουν στις σιδηροδρομικές γραμμές πλάι στον σταθμό.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τις εργασίες συντήρησης που γίνονται, ενώ στο βάθος βλέπουμε ένα συρμό να έρχεται από Πειραιά.

Ο φακός στέκεται στον αρχιτεχνίτη, που ανάβει τσιγάρο και περπατώντας ελέγχει την πρόοδο των εργασιών. Ύστερα αρχίζει να δουλεύει και αυτός.

Στη συνέχεια, ο αρχιτεχνίτης, μαζί με έναν από τους εργάτες, πλησιάζουν την κάμερα περπατώντας κατά μήκος των γραμμών, ενώ πίσω τους διακρίνεται το αμαξοστάσιο.

Αμέσως μετά, βλέπουμε την ομάδα να συνεχίζει τη συντήρηση των ξύλινων τραβερσών πάνω στις οποίες στηρίζονται οι ράγες.
Το φιλμ κλείνει με την αποβάθρα του σταθμού, με τον συρμό που έρχεται από τον Πειραιά και με έναν από τους εργάτες να συνεχίζει να δουλεύει.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
115

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το φιλμάκι είναι αφιερωμένο στον αρχιτεχνίτη, τον Σπύρο, τον πατέρα μου. Στα πλάνα εμφανίζεται μαζί με τους συναδέλφους του και φίλους, να δουλεύει στη συντήρηση των γραμμών του «Ηλεκτρικού».

Ο Σπύρος εργάστηκε, ως τεχνίτης στον «Ηλεκτρικό», περίπου από το 1950 μέχρι το 1975, δηλαδή για περίπου 25 χρόνια.
Στο φιλμάκι φοράει τη γνώριμη φορεσιά του και δουλεύει καπνίζοντας... ή καπνίζει... δουλεύοντας!

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του, όταν ανασήκωνε το παντελόνι... που είχε αρχίσει να πέφτει... επειδή η ζώνη είχε χαλαρώσει...! Έτσι τον θυμάμαι!
Μπαρδής Νικόλαος