Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον Παρνασσό, ένα βουνό της Στερεάς Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Το φιλμ ανοίγει με έναν άντρα και δυο γυναίκες στην μέση ενός δρόμου. Ο άντρας με τη μια γυναίκα μπαίνουν σ’ έναν αυτοκίνητο εποχής που είναι παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου και απομακρύνονται. Βλέπουμε τη δεύτερη γυναίκα να τρέχει στον δρόμο ενώ ο κινηματογραφιστής μας δείχνει ξανά πλάνα με την παρέα, εστιάζοντας στον άντρα που προσπαθεί να κόψει κάποιο φυτό. Στο τέλος καταφέρνει να κόψει δυο μεγάλα κλαδιά και τα προσφέρει στις δυο γυναίκες. Εκείνες με την σειρά τους τον αγκαλιάζουν ενώ ο άντρας γυρίζει και χαιρετάει τον φακό.

Η εικόνα αλλάζει με πλάνα από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, με έναν άντρα να βοηθάει μια γυναίκα με πέδιλα του σκι και μπατον να προχωρήσει. Ο φακός μένει στο ζευγάρι ενώ βλέπουμε και άλλους σκιέρ. Έπειτα, ο κινηματογραφιστής καταγράφει μια γυναίκα με ένα παιδάκι να κατεβαίνουν μια σκάλα, με το παιδάκι να τον κοιτάει χαμογελώντας. Στέκεται για λίγο στο παιδάκι που παίζει στα χιόνια κι έπειτα μας δείχνει ένα γενικό του χιονοδρομικού με τον κόσμο που υπάρχει εκεί. Βλέπουμε κάποιους να κάνουν σκι κι άλλους να προσπαθούν.

Το φιλμ κλείνει με την αρχική παρέα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να κατευθύνεται προς το χιονοδρομικό.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Κιριμλίδης Δημήτρης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
205

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Στη θέση Φτερόλακκα του Παρνασσού, όπου σήμερα λειτουργεί το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, είχαν εγκαταστήσει οι Γάλλοι της ΠΕΣΙΝΕ, το μακρινό 1968, έναν απλοϊκό αναβατήρα με συρματόσχοινο που λειτουργούσε με μια μηχανή αυτοκινήτου. Το κατασκεύασαν για δική τους χρήση αλλά επέτρεπαν και σε τρίτους να κάνουν χρήση και μάλιστα δωρεάν. Η προσπέλαση ήταν τότε μόνο από την Αμφίκλεια, Δαδί όπως την έλεγαν οι ντόπιοι, μέσω ενός κακής ποιότητας χωματόδρομου.

Τότε οι λάτρεις της χιονοδρομίας ήταν ελάχιστοι πολύ φανατικοί και γνωριζόντουσαν όλοι μεταξύ τους. Αργότερα κατασκευάστηκε το Athens σκι κλαμπ στο Γεροντόβραχο με ιδιωτική πρωτοβουλία, και στη συνέχεια τα Κελάρια από τον ΕΟΤ, όταν επέστρεψε ο Καραμανλής από την Γαλλία και είπε το γνωστό «θα το κάνω ΣΑΜΟΝΙ». Τελικά το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσου επεκτάθηκε και στη Φτερόλακκα.
Κιριμλίδης Δημήτρης