Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Τυμπάκι, μια κωμόπολη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης.

Το φιλμ ανοίγει με διάφορους καρναβαλιστές και ένα γαϊδουράκι που το έχουν ντύσει με σερπαντίνες. Βλέπουμε αρκετό κόσμο έξω από ένα κτήριο καθώς και ένα αυτοκίνητο με μια βάρκα πίσω του. Ο κινηματογραφιστής μ’ ένα πανοραμικό μας δείχνει την γύρω περιοχή με διάφορες παρέες, αυτοκίνητα εκείνης της εποχής καθώς και ένα ακόμα γαϊδουράκι. Στέκεται στον κόσμο έξω απ’ το κτήριο, σ’ έναν άντρα που μιλάει με τους καρναβαλιστές και όλοι μαζί τον χαιρετάνε, ενώ έπειτα εστιάζει σ’ έναν ηλικιωμένο που είναι παραδοσιακά ντυμένος κρητικά και το γαϊδουράκι του.

Ακολουθούν πλάνα με τον κόσμο, με άλλους να είναι ντυμένοι μασκαράδες και άλλους όχι ενώ πίσω τους διακρίνουμε μια οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι στα 5 χιλιόμετρα δεξιά βρίσκεται το χωριό Λαγόλιο. Ο φακός στέκεται στους μασκαράδες και σ’ έναν άντρα που έχει ανέβει στην καρότσα ενός αυτοκινήτου, έχει πάρει το μικρόφωνο και τους παρουσιάζει. Κόσμος όλων των ηλικιών περνάει μπροστά απ’ τον φακό, ενώ ταυτόχρονα ακούμε και τον ήχο. Η παρέλαση συνεχίζεται με άρματα και αναπαραστάσεις, μ’ ένα άρμα με την ταμπέλα “ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΟΚ” και το αυτοκινήτου του πρώτου πλάνου με την βάρκα γεμάτη κόσμο να ξεχωρίζουν.

Βλέπουμε το καρναβάλι καθώς και τον αμέτρητο κόσμο που έχει μαζευτεί. Ο φακός στέκεται σ’ ένα μπαλκόνι που φέρει την ταμπέλα “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ” και σ’ έναν άντρα να μιλάει στο μικρόφωνο. Τα πλάνα με τον αμέτρητο κόσμο συνεχίζονται ενώ ακούμε έναν άντρα να κάνει διάφορους ήχους ζώων απ’ το μικρόφωνο. Ένα αυτοκίνητο φτάνει στο σημείο και κατεβαίνουν διάφοροι άντρες οι οποίοι αναπαριστάνουν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του όπως ακούμε και οι άντρες με την σειρά τους ανεβαίνουν στο μπαλκόνι, μιλάνε στον κόσμο και εκείνος τους χειροκροτεί.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ την παρέλαση των καρναβαλιστών, διάφορα άρματα που ακούμε τον εκφωνητή να τα παρουσιάζει καθώς κι έναν δρόμο με αρκετή κίνηση.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Aylon Film Archives

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
774

Φορμά
Super 8mm