Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο Ντόρτμουντ (Dortmund), πόλη της Γερμανίας.

Ο κινηματογραφιστής κάνει βόλτες με το, φρεσκοβαμμένο από τον ίδιο, αυτοκίνητο του, μάρκας Volkswagen, γνωστό και ως «χελώνα» ή «σκαραβαίο».

Η χαρούμενη διαδρομή ξεκινάει από την Brunnenstrasse, συνεχίζει στην Borsigstrasse, για να καταλήξει στην Borsigplatz, πλατεία γύρω από την οποία κατοικούσαν οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες της πόλης.

Σε κάποιο σημείο του δρόμου παρκάρει, για να επιβιβαστει φιλικό ζευγάρι και η βόλτα στην πόλη συνεχίζεται.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Πετρίδης Γιάννης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
82

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Βρέθηκα στο Ντόρτμουντ  της Γερμανίας  νέος οικονομικός μετανάστης. Ώσπου να βγάλω άδεια εργασίας , πιάνω μαύρη δουλειά σε κάποιο συνεργείο ελαιοχρωματισμών χωρίς χαρτιά , 12 χιλιόμετρα έξω από το  Ντόρτμουντ
Κάθε ημέρα με ποδήλατο  από το σπίτι μου έως εκεί με καλό καιρό και με βροχή! Δύσκολα, και ποιο δύσκολα όταν έφτανα στην δουλειά μούσκεμα από την βροχή και έπρεπε τα ρούχα μου να στεγνώσουν πάνω μου κατά την διάρκεια της δουλειάς. 
Πήρα την απόφαση μου!
Με τα πρώτα μου λιγοστά λεφτά , αγοράζω  το πρώτο μου αυτοκίνητο. Ένα παλιό κατασκουριασμένο VW σκαραβαίο .
Γρίνια, φωνές και κακό από την γυναίκα μου όταν το αντίκρισε για πρώτη φορά Εγώ χαμογελαστός και ήρεμος. Μεγαλύτερη  γρίνια όταν περνούσαμε κάποια λακκούβα με νερά και τα πόδια της γινόταν μούσκεμα από τα νερά που έμπαιναν  μέσα από τις τρύπες του πάτου.  Ήρεμος εγώ! έχω  αποκτήσει το πρώτο μου αυτοκίνητο!!! …  Όμως έχω και τα σχέδιά μου.
Τα χέρια μου πιάνουν από όλες τις δουλειές. Το μπάζω πίσω στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής  και στρώνομαι στην δουλειά! Ξεσκούριασμα, τρίψιμο, χάρτωμα αστάρωμα και τέλος με ένα ηλεκτρικό πιστόλι βάψιμο με ένα ωραίο λεμονί χρώμα. Το θαύμα έγινε! Μπράβο Γιάννη από όλους! Στην συνέχεια με μαύρο χρώμα  αφήνω το χέρι μου να βγάλει πάνω του, τα καλλιτεχνικά που είχα μέσα μου  ! Το αποτέλεσμα άριστο ! Πάλι Ωωω!!! Μπράβο Γιάννη! Μπράβο Γιόχαν! Το βγάζω στους δρόμους της πόλης. Ξεχωρίζει! Βλέπω με το πλάι του ματιού μου   στα φανάρια  να τραβά το βλέμμα των άλλων οδηγών και περαστικών! Κόκορας  εγώ!!!
Το επόμενο διάστημα,  για μένα και τους φίλους Μας  άλλαξαν τα πάντα! Άλλαξε η ζωή μας!  Τέρμα η κάπνα του καφενείου!    Αρχίσαμε  τα Σαββατοκύριακα, εκδρομές  και επισκέψεις σε  όλα αυτά όμορφα και  άγνωστα για εμάς έως τότε  μέρη έξω από την πόλη μας!  Ποτάμια, Λίμνες, πολλά αξιοθέατα…! 
Αξέχαστες  όμορφες στιγμές! Χάρις  σε αυτό το αυτοκινητάκι,  Μάθαμε να ζούμε!!!
Πετρίδης Γιάννης