Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Εν πλω στην τεχνητή λίμνη Νάσερ με προορισμό το Αμπού Σίμπελ (Abu Simbel).

Καθώς το πλοιάριο προσεγγίζει την προβλήτα, έχουμε μακρινά πλάνα από τον ναό. Το πλοιάριο δένει και οι επισκέπτες αποβιβάζονται.

Παρακολουθούμε στην πρόσοψη του ναού το τετραπλό ομοίωμα ύψους 20 μέτρων του Ραμσή Β', του πιο διάσημου Φαραώ.

Σ΄ένα πλάνο του κινηματογραφιστή από κάτω προς τα πάνω ακολουθούμε τις απεικονίσεις στα πόδια των δύο φαραώ, τις παλάμες ακουμπισμένες στα πόδια τους, καθώς και τα βασιλικά διαδήματα μαζί με το διπλό στέμμα που φέρουν, το περίφημο «νέμες».

Το φιλμ συνεχίζει με μια άποψη της λίμνης από ψηλά, λήψεις από τον Μικρό Ναό αφιερωμένο στην θεά Αθώρ και την σύζυγο του Ραμσή Β, Νεφερτάρι, και ολοκληρώνεται με πλάνα από την λίμνη Νάσερ και τους ορεινούς όγκους σε αυτή.

Ο Μεγάλος Ναός ή Αμπού Σίμπελ, κατασκευάστηκε από το 1224 π.Χ. κατά τη βασιλεία του Ραμσή του Β' και είναι αφιερωμένος στον ίδιο και στους θεούς Φθα και Άμμωνα Ρα.

Ο Ναός απειλήθηκε όταν ο Νάσερ αποφασίζει την κατασκευή ενός φράγματος 6 χλμ από το παλιό φράγμα του Ασουάν και μιας τεχνητής λίμνης. Αυτό θα είχε σαν συνέπεια να βυθιστεί ο ναός. Με την βοήθεια της Ουνέσκο ο ναός αποσυναρμολογήθηκε από τη θέση του και συναρμολογήθηκε ξανά με ακρίβεια, σε απόσταση 210 μέτρων από το νερό και 60 μέτρα ψηλότερα από την στάθμη του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
71

Φορμά
8mm