Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το οχυρό Σαντιάγο είναι μια ακρόπολη, στην όχθη του ποταμού Πασίγκ, που χτίστηκε το 1590, στη νεοσύστατη τότε Μανίλα των Φιλιππίνων και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την Ισπανική αποικιοκρατία, αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στην ταινία παρακολουθούμε τουρίστες να επισκέπτονται το αξιοθέατο, καθώς και διάφορες απόψεις από το εσωτερικό του, γέφυρες, κτίσματα, κήπους, εξόδους κινδύνου, αλλά και πολλά κάγκελα προσδιοριστικά της χρήσης του. Επίσης, στα τείχη βλέπουμε ανηρτημένες πινακίδες με ιστορικές πληροφορίες για το φρούριο. Τελευταία πλάνα του φιλμ είναι από το κτίσμα, που ο εθνικός ήρωας των Φιλιππίνων José Rizal φυλακίστηκε μέχρι την εκτέλεση του.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
102

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Όταν οι Ισπανοί ήρθαν για πρώτη φορά το 1521, δεν βρήκαν ένα ενοποιημένο έθνος, αλλά μια ομάδα μικρών σουλτανάτων και πριγκιπάτων που δεν ήταν σε θέση να αντιτάξουν αποτελεσματική αντίσταση. Ο μουσουλμάνος ηγέτης της Μανίλα, Rajah Suleiman, ηττήθηκε σύντομα και οι Ισπανοί έχτισαν αυτό το φρούριο, το Fort Santiago, στην όχθη του ποταμού Πασίγκ, ο οποίος τότε ήταν μια σημαντική εμπορική διαδρομή.

Πάνω από τρεις αιώνες μετά, βλέπουμε το δωμάτιο όπου ο Jose Rizal, ο εθνικός ήρωας, πέρασε τη νύχτα του πριν από την εκτέλεσή του, ενώ από αυτή την πύλη κάποιοι Ισπανοί διέφυγαν κατά την πολιορκία του φρουρίου από τους Βρετανούς το 1762, ένα μικρό επεισόδιο του Αγγλο-Ισπανικού πολέμου εκείνη την εποχή.

Η πιο πρόσφατη κατοχή ήταν από τους Ιάπωνες, οι οποίοι γέμισαν τα μπουντρούμια με Φιλιππινέζους κρατούμενους που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τρομακτικές συνθήκες.

Και αυτό είναι το μέρος όπου ο Rizal, ο ηγέτης του κινήματος ανεξαρτησίας ενάντια στους Ισπανούς, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες του ως φυλακισμένος.
Bonar, Andrew Graham