Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Απόψεις της Ιερουσαλήμ από ψηλά, κατά πάσα πιθανότητα από το όρος Σιών.
Παρακολουθούμε πλάνα από το τείχος της Παλιάς Πόλης κοντά στην πύλη της Γιάφα.

Ακολουθούμε μια γυναίκα καθώς περπατά κατά μήκος του τείχους της ακρόπολης της Ιερουσαλήμ ή φρούριο του Δαυίδ. Πλάνα από τον Πύργο του Δαυίδ κατασκευασμένος τον 2ο αιώνα, πάνω στα ερείπια του Πύργου Phasael ή του Πύργου Hippicus, οι απόψεις των αρχαιολόγων διίστανται ως προς αυτό, κατασκευασμένοι από τον Ηρώδη. Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει με λήψεις από τον Πύργο του Δαυίδ. Διακρίνουμε τον μιναρέ προσθήκη από την ανακαίνιση των Μουσουλμάνων τον 6ο αιώνα κατά την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ από αυτούς. Ακολούθως, πλάνα από την αυλή του πύργου με τα αρχαία ευρήματα.

Η περιήγηση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ συνεχίζεται με λήψεις από την κτιριακή δομή της, την καθημερινότητα των κατοίκων και την περιήγηση των τουριστών στα δαιδαλώδη στενά σοκάκια της Via Dolorosa ή Οδός του Μαρτυρίου, που πιστεύεται πως είναι το μονοπάτι που περπάτησε ο Χριστός στον δρόμο προς την σταύρωση του.

Στην συνέχεια του φιλμ έχουμε πλάνα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως. Παρακολουθούμε πλήθος κόσμου καθώς εισέρχεται στον ναό, μια εστίαση στην ακίνητη ξύλινη σκάλα, και απόψεις από την πρόσοψη του Ναού. Εντός του ναού στο κουβούκλιο βρίσκεται ο Πανάγιος τάφος (ο τάφος του Χριστού). Πολλά δόγματα συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη με το status quo του 18ου αιώνα να ρυθμίζει την κοινωνική τους συμβίωση. Ένα τελευταίο πλάνο στο μικρό παρεκκλήσιο Μετόχι Γεθσημανή όπου μια πινακίδα μας ενημερώνει για την ανακατασκευή του.

Ο φακός περιπλανιέται στην Εβραϊκή συνοικία Kardo, παρακολουθούμε περαστικούς και ένας βιαστικός ραβίνος περνά μπροστά από τον φακό.

Τελευταίος προορισμός το Τείχος των Δακρύων το ιερότερο σημείο των Εβραίων που βρίσκεται στο δυτικό τείχος της παλιάς πόλης. Μακρινές λήψεις από το τείχος όπου πίσω από αυτό διακρίνουμε το τέμενος του Αλ Ακσά. Βρίσκεται στο όρος του Ναού ή Χαράμ Αλ Σαρίφ, σημαντικός θρησκευτικός χώρος για Αρμένιους, Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους.

Ο φακός εστιάζει στο Τέμενος του Ομάρ, φύλακας του Ιερού Βράχου που σύμφωνα με την Εβραϊκή παράδοση σε αυτό τον βράχο ο Αβραάμ πήγε να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ, ενώ οι Μουσουλμάνοι αναφέρουν τον Ισμαήλ.

Κοντινό πλάνο στο Τείχος των Δακρύων. Παρακολουθούμε τις προσευχές των πιστών. Αριστερά διακρίνουμε τους άνδρες, και δεξιά τις γυναίκες που κουνιούνται με κινήσεις ρυθμικές. Το φιλμ κλείνει με πλάνα από το τείχος, το πλήθος των επισκεπτών και τελευταία λήψη από την Πλατεία των Τζαμιών.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Φιλίππου Μιχαήλ

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
490

Φορμά
8mm