Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Το Harajuku είναι το σημείο εστίασης της εφηβικής και νεανικής κουλτούρας.

Παρακολουθούμε ένα υπαίθριο Rock 'n' Roll πάρτι όπου συμμετέχουν χιλιάδες νέοι. Κορίτσια με κλαρωτές φούστες και φουρό, αγόρια με τζιν και δερμάτινα μπουφάν αυτοσχεδιάζουν ακολουθώντας απλούς βηματισμούς, η συγχρονίζονται με ίδιους βηματισμούς σε μικρά γκρουπ, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες τους κοιτάζουν με έκπληξη. Η μουσική κατακλύζει το χορό από τα δεκάδες κασετόφωνα που φέρνουν μαζί τους. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι έντονες φιγούρες που προσπαθούν κάποιοι νέοι να κάνουν για να ξεχωρίσουν.

Το Rock 'n' Roll, έκανε την εμφάνιση του την δεκαετία του 1950 αναφέρεται σε μια κατάσταση έντονης χαράς και υπερδιέγερσης και οι στίχοι αφορούσαν την χαρά της ζωής και του έρωτα, ο χορός δε ήταν ανατρεπτικός και τολμηρός προκαλώντας τα ήθη της τότε κοινωνίας. Γεννήθηκε λοιπόν, από μια νεολαία που ήθελε αντισταθεί και να διαφοροποιηθεί από τον τότε συντηρητισμό.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
254

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τώρα τι στο καλό συμβαίνει εδώ; Είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά -και διασκεδαστικά- αξιοθέατα στο Τόκιο.
Κάθε Κυριακή απόγευμα, εδώ στο Harajuku, ένα μέρος του δρόμου κλείνει με πάγκους, και χιλιάδες ο ένας μετά τον άλλο έφηβοι έρχονται σε ομάδες για να εκτονώσουν την πλεονάζουσα ενέργεια τους.
Βάζουν τα κασετόφωνα τους στο δρόμο, τα δυναμώνουν στην πλήρη ένταση και χορεύουν όσο περισσότερο μπορούν για ώρες μέχρι τελικής πτώσης

Όπως το έγραψε ένας συγγραφέας:
«Δημιουργούν μια εντύπωση εξέγερσης και μη συμμόρφωσης και ο νεανικός τους ενθουσιασμός απέχει πολύ από την αξιοπρεπή συγκράτηση της τελετής τσαγιού και, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι από την παράδοσή τους. Διοργανώνουν ιεραρχίες σε φεουδαρχικό στυλ, ακολουθούν χωρίς αμφιβολία τις οδηγίες των ηγετών τους, βάζουν τα συμφέροντα της ομάδας πάνω απ’ τα δικά τους και όταν η μουσική σταματά επιστρέφουν σε έναν κόσμο που δεν δημιουργήθηκε από τον Elvis Presley αλλά από τον Shogun Ieasu Tokugawa».
Bonar, Andrew Graham