Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Μονή είναι κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού και βρίσκεται στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού, κτισμένο σε ένα μικρό λόφο από τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να έχει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Η ταινία παρουσιάζει πλάνα από την παραδοσιακή δόμηση και ζωή του χωριού.

Στα πλάνα ένα δρομάκι, η αυλή ενός σπιτιού με παιδάκια που παίζουν, η αγορά μιας κότας από έναν πλανόδιο πωλητή, ένα παιδί κάνει τσιχλόφουσκες, ένα μικρότερο κοιτά με περιέργεια την κάμερα, μια δεύτερη αυλή με μια κληματαριά, σε επόμενο πλάνο μια ηλικιωμένη γυναίκα απλώνει τη μπουγάδα της και κάνει εργασίες στον κήπο.

Στη συνέχεια βλέπουμε ένα πιο σύγχρονo σπίτι, ενώ σε δεύτερο πλάνο διακρίνουμε ένα παραδοσιακό σπίτι και το καμπαναριό από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης, που βρίσκεται στο χωριό.

Ένας ηλικιωμένος άντρας απολαμβάνει τον ήλιο καθισμένος έξω από το σπίτι του και φορά ένα παραδοσιακό μαντίλι, κάποιοι ντόπιοι συνομιλούν με τουρίστες, παιδιά παίζουν παντού, η παρέα ντόπιων και ξένων πίνει έναν καφέ στο καφενείο του χωριού, στους τοίχους του οποίου είναι κολλημένες αφίσες του πολιτικού κόμματος ΑΚΕΛ, καθώς τον Μάιο του 1981 έγιναν εκλογές στην Κύπρο.

Ένα μικρό μπαλκόνι σπιτιού, ανθισμένο τοπίο, μια γυναίκα μαζεύει τα πλυμένα ρούχα της.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
166

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τώρα μια ματιά στη ζωή στο χωριό Μονή. Όλα είναι ακόμα αρκετά στοιχειώδη εδώ - υπάρχουν ελάχιστα σημάδια της τεράστιας προόδου που βλέπετε σε άλλα μέρη του νησιού.

Υπάρχουν όμως μερικά καινούργια σπίτια και βλέπετε αυτά τα ηλιακά πάνελ στην οροφή; Βρίσκονται σε όλη την Κύπρο τώρα και πόσο λογικό! Η Κύπρος έχει τουλάχιστον 300 ημέρες ήλιου το χρόνο, γιατί να το σπαταλάμε;

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εντελώς ξένοι, αλλά πόσο φιλικοί ήταν μαζί μας!

Καθισμένος στο μικρό καφενείο, με κομμουνιστικές πολιτικές αφίσες στον τοίχο, συναντάμε έναν από τους χωρικούς, ο οποίος πιστεύει ότι το σπίτι του μπορεί να είναι αυτό στο οποίο κάποτε ζούσε ο πατέρας της Φωτεινής, Αγαθοκλής. Αλλά ήταν αυτό το σπίτι; Οι αμφιβολίες παραμένουν. Κανείς αρκετά παλιός δεν μένει στο χωριό για να πει με βεβαιότητα.

Ίσως αυτό είναι το σπίτι όπου έμεινε ο Αγαθοκλής, αυτό ακριβώς κάτω από το καφενείο. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε σίγουρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιες ζωντανές συγγένειες στο νησί, και αυτός είναι: ο Πατέρας Ευθύμιος. Τι χαρακτήρας και τι κατεργάρης! Είναι εκπληκτικά ζωηρός, παρότι είναι άνω των 80 ετών.
Bonar, Andrew Graham