Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Αγία Νάπα (Άγιο Δάσος) είναι παραθαλάσσια πόλη της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο.

Η ταινία αρχίζει, ενώ βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Νάπας, το οποίο χτίστηκε, με τη μορφή ενός μεσαιωνικού κάστρου, γύρω στο 1500 μ.Χ.. Βλέπουμε τις παραδοσιακές, της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, αψίδες σε στοές και παράθυρα, κι ένα πέτρινο θολωτό μνημείο, μερικούς επισκέπτες, καθώς και τους κήπους που περιλαμβάνει. Το μοναστήρι περιβάλλεται από τείχος και είναι αφιερωμένο στην Παναγία των Δασών.

Ορισμένα πανοραμικά πλάνα της οικοδομικής ανάπτυξης της πόλης με νεόκτιστα συγκροτήματα διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τουριστικές ανάγκες, που αυξήθηκαν πολύ κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90.

Πλάνα με μερικά παιδάκια που ποζάρουν στον κινηματογραφιστή και στη συνέχεια μια αιωνόβια συκομουριά. Σε μια πλευρά της αυλής βλέπουμε μια πέτρινη κρήνη με μορφή κεφαλής αγριόχοιρου, ένα παιδάκι στέκεται δίπλα.

Τελευταία, ορισμένα γενικά, πλάνα της παραθαλάσσιας πλευράς της πόλης, με αραγμένες βάρκες, καΐκια, δυο γυναίκες και τμήμα βραχώδους ακτής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
90

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Κοντά στο Παραλίμνι βρίσκεται η Αγία Νάπα. Μέχρι την τουρκική εισβολή το 1974, δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένα ψαροχώρι, με ένα καλά διατηρημένο μεσαιωνικό μοναστήρι, στην αυλή του οποίου στεκόμαστε τώρα. Αλλά μετά την εισβολή και την απώλεια τόσων ωραίων παραλιών και ξενοδοχείων στα πιο βόρεια, οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να αναπτύσσουν τη νότια ακτή τους. Η Αγία Νάπα είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα νέα θέρετρα, με ξενοδοχεία και διαμερίσματα να ξεπηδούν παντού.

Αλλά τώρα ήρθε η ώρα για την τελευταία μας ματιά σε αυτήν την ηλιόλουστη γη προτού επιστρέψουμε στη θέση μας, στη ζοφερή και σκυθρωπή Μόσχα.
Bonar, Andrew Graham