Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Πλάνα πλοίου καθώς μπαίνει στο λιμάνι της Αστυπάλαιας που ονομάζεται Πέρα Γιαλός.

Μπροστά μας ορθώνεται ο λόφος που είναι χτισμένη η πρωτεύουσα Χώρα ή Αστυπάλαια με κατάλευκα σπίτια να τον αγκαλιάζουν. Στην κορυφή φαίνεται το ενετικό κάστρο των Κουερίνι ή της Αστροπλιάς. Φτάνουμε στο λιμάνι με φόντο τον λόφο στο βάθος πλημυρισμένο από σπίτια λευκά και το λιμάνι από πολύ κόσμο. Αποβίβαση επιβατών και οχημάτων. Το πλοίο Νηρεύς ξαναγεμίζει για να αποπλεύσει γεμάτο για τον Πειραιά.
Ένα μεγάλο χταπόδι χτυπιέται δυνατά από κάποιον περήφανο ψαρά που το επιδεικνύει στο φακό. Ψαροκάικα γεμάτα ψάρια πλησιάζουν τη μικρή σκάλα του λιμανιού, για να πουλήσουν τη σπαρταριστή πραμάτεια τους.

Πανοραμικό στον Πέρα Γιαλό. Μια όμορφη παραλία, ένα ψαροκάικο, λευκά κτήρια που μοιάζουν με ξενοδοχεία και αριστερά ένα μεγάλο λευκό κτήριο με επιγραφή πάνω σε τοίχο που γράφει Παράδεισος Hotel.

Είσοδος με παραδοσιακή ξύλινη πόρτα και από πάνω ταμπέλα Πολιτιστικός Μορφωτικός σύλλογος Αστυπάλαιας. Πλάνα με σχισμένες αφίσες που διαφήμιζαν κρασιά της Αστυπάλαιας, γκραφίτι του ΚΚΕ με το σφυροδρέπανο, μια επιγραφή στον τοίχο για μία pub Nefeli, ένα πρακτορείο ταξιδίων. Κάποιοι ψαράδες μπαλώνουν τις στοίβες από τα δίκτυα τους.

Απογευματάκι και κάποιοι σε καφενεία πίνοντας και καπνίζοντας παρακολουθούν το ηλιοβασίλεμα, κάποιοι βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους ή ψωνίζουν και κάποιοι άλλοι κάνουν τις δουλειές τους. Η θάλασσα είναι λάδι, το θαλασσινό αεράκι ήρεμο και ο λόφος με τα άσπρα σπίτια της χώρας και το κάστρο, σε καλούν να τα επισκεφτείς.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
287

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Εδώ είμαστε. Βρισκόμαστε μπροστά στην Αστυπάλαια, με το κάστρο της να είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του λόφου και να περιβάλλεται από αστραφτερά λευκά σπίτια.

Θεέ μου - τι πλήθος ανθρώπων στην προκυμαία! Αλλά φυσικά η άφιξη του πλοίου από τον Πειραιά είναι ένα σημαντικό γεγονός στην καθημερινή ζωή των νησιωτών. Η εκφόρτωση ξεκινά μόλις το πλοίο δέσει και στη συνέχεια φορτώνει ξανά και πλέει για το ταξίδι της επιστροφής του στον Πειραιά.

Θα ξεκινήσουμε με μια ματιά στην περιοχή του λιμανιού, στον μικρό κόλπο της Σκάλας. Το ψάρεμα είναι προφανώς μια σημαντική δραστηριότητα, αν και σε παρακμή δεν υπάρχει αμφιβολία-τα ψάρια δεν είναι τόσο άφθονα σε αυτά τα νερά όσο κάποτε ήταν. Λέγεται ότι υπάρχουν καλά σφουγγάρια στη γύρω περιοχή του νησιού, αλλά οι Αστυπαλίτες αφήνουν τους ειδικούς σφουγγαράδες της Καλύμνου να τα μαζέψουν.

Εδώ είναι ολόκληρη η έκταση του κόλπου, με το μικρό σκιασμένο ανάχωμα που κρύβει ένα εστιατόριο ή ένα καφενείο ή δύο… και πάνω αριστερά το μάλλον αισιόδοξα ονοματισμένο ξενοδοχείο «Ο Παράδεισος». Υπάρχει και μια Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία εδώ, όλως παραδόξως… Και κατακερματισμένα απομεινάρια μιας διαφήμισης για τοπικά κρασιά, που φαίνεται να είναι ανύπαρκτα……το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι εδώ όμως, οδηγώντας τους πιστούς γη της επαγγελίας. Η ολέθρια επιρροή του βρετανικού πολιτισμού φαίνεται επίσης να έχει φτάσει σε αυτές τις ακτές. Παρεμπιπτόντως, όταν θέλετε να φύγετε από το νησί, εδώ έρχεστε να αγοράσετε το εισιτήριό σας.

Ώρα να χαλαρώσουμε, να πιούμε ένα ούζο ή καφέ και να παρακολουθήσουμε τον ήλιο να δύει. Είναι αργά το απόγευμα και οι χωρικοί είναι έξω, κάποιοι ψωνίζουν, κάποιοι παίρνουν τα παιδιά για μια βόλτα, άλλοι τελειώνουν κάποια δουλειά ή κάτι άλλο.

Η θέα απέναντι από τον κόλπο προς το τετραγωνισμένο κάστρο που «αγκαλιάζει» το λόφο είναι πολύ εντυπωσιακή αυτή την ώρα. Πρέπει να κάνω την προσπάθεια να ανέβω εκεί αύριο.
Bonar, Andrew Graham