Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Μέσα από το στενό φαράγγι του Sig ανάμεσα σ΄ερυθρούς βράχους πηγαίνοντας να συναντήσουμε την αρχαία πόλη της Πέτρα στην Ιορδανία.

Οι επιβλητικοί βράχοι στο στενό πέρασμα προκαλούν δέος. Λήψεις από κάτω προς τα πάνω ώστε να καταγραφεί η μεγαλοπρέπεια τους.

Μέσα από το φαράγγι που έχει σχιστεί στα δύο αποκαλύπτεται μεγαλόπρεπο το θησαυροφυλάκιο, λαξευμένο στον βράχο (πολλοί θεωρούν πως ήταν ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα, λόγω επιγραφών που βρέθηκαν). Το θησαυροφυλάκιο ή Αλ Χαζνε στ' αραβικά, ύψους 40 μέτρων, διακοσμημένο με κίονες κορινθιακού ρυθμού και ανάγλυφες παραστάσεις.

Παρακολουθούμε κοντινά πλάνα από τις κολώνες και τον διάκοσμο του Αλ Χανζε και εκφράσεις επισκεπτών στην θέαση του.

Το φιλμ συνεχίζει με καταγραφές από τον αρχαίο ρωμαϊκό ναό, τον μοναδικό που δεν είναι λαξευμένος, από το αρχαίο μικρό θέατρο της Πέτρας με τα λαξευμένα καθίσματα πάνω στον βράχο χωρητικότητας 3.000 θεατών, και πλάνα από τους Βασιλικούς τάφους (αυτοκρατορικός , κορινθιακός, μεταξένιος, υδρίας). Τα ταφικά αυτά μνημεία απαράμιλλης ομορφιάς, ο αυτοκρατορικός που η πρόσοψή του μιμείται τα ρωμαϊκά παλάτια, ο κορινθιακός με θύρες που οδηγούν σε διαφορετικά δωμάτια, ο μεταξένιος με τους υπέροχους χρωματισμούς στην πρόσοψη του, η υδρία με την αυλή και την κιονοστοιχία.

Η πόλη της Πέτρας χρονολογείται από το 400 π.Χ., πρωτοκατοικήθηκε από τους Ναβαταίους και η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Η πόλη παρέμεινε κρυφή για 1500 χρόνια έως ότου ανακαλύφθηκε από τον Γιόχαν Λούντβιχ Μπέργκχαρντ το 1812 που ντυμένος Άραβας, εισήλθε στον χώρο.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
338

Φορμά
Super 8mm