Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
«Ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο σε επτά ημέρες και την όγδοη το Ρίο Ντε Τζανέιρο», λέει το γνωμικό. Το Ρίο ντε Τζανέιρο ή Ρίο Ιανέιρο είναι πόλη της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας.

Καρναβάλι του Ρίο. Η μητέρα όλων των καρναβαλιών. Το ετήσιο καρναβάλι του Ρίο διαρκεί τέσσερις ημέρες, με αποκορύφωμα την παρέλαση των σχολών σάμπα και των αρμάτων μπροστά απ’ τις δημοτικές αρχές και τις επιτροπές. Αυτό διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα.

Η αφίσα του καρναβαλιού στην αρχή της ταινίας μας προετοιμάζει για τη συνέχεια. Η ώρα είναι 2 και πέντε στα ξημερώματα μάλλον.

Βλέπουμε από ένα προνομιακό μπαλκόνι, να περνάει το άρμα μιας από τις πιο γνωστές σχολές σάμπα του Καρναβαλιού. Της Πορτέλα. Έχει για θέμα την «Mulher a Brasileira» τη Βραζιλιάνα γυναίκα δηλαδή. Το Σήμα κατατεθέν της σχολής, ένας αετός με ανοιχτά φτερά, κυριαρχεί στο μεγάλο άρμα, ενώ Βραζιλιάνες χορεύουν μπροστά του. Ακολουθούν λευκοντυμένοι χορευτές και τα λάβαρα της σχολής. Βλέπουμε στο διάδρομο να προχωρούν χορευτές άλλων συλλόγων.

Ένα ζευγάρι χορευτών στριφογυρίζει στο ρυθμό της σάμπας και κάνει φιγούρες που θα ζήλευαν ακόμα και ακροβάτες. Βλέπουμε το άρμα και ενός άλλου παλιού συλλόγου. Eneida (δηλαδή Αινειάδα) το όνομα του.

Η ώρα έχει πάει τρεις και δέκα. Βλέπουμε να περνάει ένα ασθενοφόρο βαρώντας τη σειρήνα του. Κάτω από το μπαλκόνι περνάνε διάφορα πολύ εντυπωσιακά άρματα όπως και πολύχρωμοι χορευτές με ξέφρενους χορούς .

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
169

Φορμά
Super 8mm