Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, έχει οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, το 1821.

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί να εορτάζεται κάθε χρόνο, ως εθνική εορτή, με παρελάσεις των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ταινία ξεκινά με την υπόδειξη της ημερομηνίας από το εξώφυλλο της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή: Τρίτη, 25 Μαρτίου 1975 και φωτογραφία από παρέλαση.

Ένα πλάνο με την ελληνική σημαία να ανεμίζει στο αέτωμα, στην κορυφή της Ελληνικής Βουλής. Με zoom out του κινηματογραφιστή, αποκτούμε μια γενική εικόνα του κτιρίου του Κοινοβουλίου, καθώς και του προαύλιου χώρου του, όπου κυκλοφορεί λίγος κόσμος. Επόμενο πλάνο είναι αυτό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας. Στη συνέχεια βλέπουμε ανθρώπους να μαζεύονται για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, που θα ακολουθήσει.

Στον προαύλιο χώρο της Βουλής παραταγμένοι εύζωνες κι ανάμεσα σ’ αυτούς και σε φωτογράφους παρακολουθούμε την άφιξη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκατοντάδες λευκά περιστέρια, θαμώνες του χώρου ολοχρονίς, η επόμενη εικόνα μας , ενώ αμέσως μετά βλέπουμε να εξέρχεται από τη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο οποίος στο επόμενο πλάνο φαίνεται να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Γύρω κινούνται διαρκώς ένστολοι και φωτογράφοι. Όλοι οι επίσημοι έχουν πάρει τις θέσεις τους, η παρέλαση αρχίζει.

Πρώτα παρελαύνουν τα τζιπ με τα τρία χρώματα που συμβολίζουν τα Σώματα Στρατού, το Πεζικό, Το Ναυτικό και την Αεροπορία. Η μπάντα του στρατού παιανίζει, η παρέλαση συνεχίζεται με τους αναπήρους πολέμου, πρώτος από τους οποίους παρελαύνει ο συνταγματάρχης Γκίκας Τρίπος με τα ξύλινα πόδια. Στον ουρανό στρατιωτικά ελικόπτερα. Ακολουθούν μοτοσυκλετιστές , τανκς, καμιόνια με κανόνια, πυραύλους και άλλα πυροβόλα όπλα. Πάλι μοτοσικλετιστές, αυτοκινητιστές και ξαναπάμε στον ουρανό όπου παρελαύνουν σμήνη από μιράζ.

Η παρέλαση στη γη συνεχίζεται με πεζοπόρους που φέρουν σημαίες - λάβαρα, ως προπομπή του Σώματος Πεζικού που ακολουθεί.

Αξιωματικοί του Ναυτικού με τα ξίφη τους υψωμένα, ναύτες, βατραχάνθρωποι.

Ένα πλάνο από την απέναντι πλευρά του δρόμου και της πλατείας Συντάγματος, όπου βλέπουμε την ταμπέλα της ασφαλιστικής εταιρίας Interamerican, καθώς και μια ταμπέλα της Citibank.Η παρέλαση συνεχίζεται, ο κινηματογραφιστής ζουμάρει σε δύο εκπροσώπους της στρατιωτικής Αστυνομίας, πιο δίπλα παιδάκια που έχουν παρακολουθήσει την παρέλαση, ένα απ’ αυτά ντυμένο με παραδοσιακή στολή. Πλάνο στη συνέχεια της παρέλασης από το παρακείμενο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (Grande Bretagne), περιλαμβάνοντας στο κάδρο κι ένα γλυπτό από ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου. Πλάνο του συγκροτήματος σχολών Ωμέγα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί, από το βάθρο του, την παρέλαση που ολοκληρώνεται με τελευταία την παρουσία της στρατιωτικής μπάντας, χαιρετά τον Πρωθυπουργό και αποχωρούν.

Συντεταγμένες

Φυσικά πρόσωπα

Συλλογικά όργανα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
534

Φορμά
Super 8mm