Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Πλάνα από την φουσκωμένη θάλασσα που σκάει πάνω στον κυματοθραύστη σ' ένα από τα πιο προστατευόμενα φυσικά λιμάνια, στο Βαθύ της Ιθάκης.

Παρακολουθούμε τις βάρκες καθώς λικνίζονται στον ρυθμό των μποφόρ και τους ορεινούς όγκους που αγκαλιάζουν την παραλία της Λούτσας.

Φυσικά στην Ιθάκη θα συναντήσουμε τις οδούς Οδυσσέως και Πηνελόπης και τον πιστό Εύμαιο (χοιροβοσκός του Οδυσσέα) να φιγουράρει σε κρεοπωλείο. Ο φακός στέκεται στον κρεοπώλη με τις στριφτές μουστάκες και το αγέρωχο βλέμμα και προχωρώντας λίγο παρακάτω αποτυπώνει την θεατρικότητα στις εκφράσεις ενός ντόπιου.

Στο «Σπήλαιο των Νυμφών» το ρίξανε στο τάβλι, ενώ πίσω τους τα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο θαρρείς και είναι πίνακας.

Νεαροί άντρες στην πλατεία, το φορτωμένο από πραμάτεια περίπτερο με τα μανταλάκια που περιμένουν τις εφημερίδες, τα άδεια τραπέζια του καφενέ, το αστικό μικρό λεωφορείο, δύο κοριτσάκια με τις ποδιές τους και τα λευκά σοσόνια που ετοιμάζονται να μπουν στο ταξί, θαμώνες που πίνουν τον πρωινό καφέ τους, η μικρή βαρκούλα με τους ψαράδες που μπαίνει στο λιμάνι.

Στιγμές καθημερινότητας των ντόπιων του 1974 που αποτύπωσε με τον φακό του ο κινηματογραφιστής.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
98

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Κάτω δίπλα στο λιμανιού έχει πάλι θυελλώδεις ανέμους και το νερό ακόμη και μέσα σε αυτόν τον προστατευμένο κόλπο είναι φουρτουνιασμένο και τα μικρά καραβάκια ανεβοκατεβαίνουν σαν φελλοί.

Οδός Οδυσσέα… Οδός Πηνελόπης… Εύμαιος ο Χασάπης. Υπάρχουν πολλές υπενθυμίσεις εδώ για τις αρχαίες παραδόσεις του νησιού. Είναι δελεαστικό να βλέπουμε στα πρόσωπα των ανθρώπων κάποιες από τις ιδιότητες του χαρακτήρα του Οδυσσέα και των συμπατριωτών του.
Bonar, Andrew Graham