Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Ο φακός πλησιάζει την οπή του κανονιού σαν να θέλει να ταξιδέψει μέσα από την οπή του στο ένδοξο παρελθόν της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, τότε που μπαρουτιασμένο απειλούσε τον εισβολέα.

Βρισκόμαστε στην Μονεμβάσια στην κεντρική πλατεία του Ελκόμενου Χριστού όπου δεσπόζει και η ομώνυμη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό της. Από πάνω η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα μονόκλιτη με τρούλο (1690- 1715) και γύρω παλιά αρχοντικά απαράμιλλης αρχιτεκτονικής. Πίσω από μια μπουκαμβίλια μέρος της οχύρωσης της πόλης που ακολουθεί το φρύδι του βράχου και στην κορυφή του λόφου τα τείχη προβάλλουν κατά μήκος του.

Ανεβαίνοντας τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια συναντάμε την πύλη του κάστρου και αμέσως μετά τα στενά, δαιδαλώδη καλντερίμια με τα λαγούμια του που περίμεναν τον εχθρό εγκλωβίζοντας τον. Κατά μήκος του τείχους ο απότομος γκρεμός χάσκει μπροστά και στο βάθος το Μυρτώο Πέλαγος ως εκεί που ασπάζεται τον ορίζοντα.

Ανάμεσα στο κάστρο και το Μυρτώο Πέλαγος η πόλη με τα λιθόκτιστα σπίτια σε πλήρη αρμονία με τον βράχο που τα φιλοξενεί και τις εκκλησιές όπου για άλλη μια φορά διακρίνουμε τους Ιερούς Ναούς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Ελκόμενου Χριστού.

Το φιλμ κλείνει με πλάνο σε κάποιον από τους προμαχώνες της καστροπολιτείας.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
115

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τώρα τι είναι αυτό; Α, ένα κανόνι - πολύ ταιριαστό, γιατί αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα φρούρια της Ελλάδας, ίσως το πιο απόρθητο από όλα: η Μονεμβασιά. Κάθε τετραγωνική ίντσα αυτού του μέρους είναι πλούσια σε ιστορία. Πόσες πολιορκίες υπέστη η Μονεμβασιά; Ήταν δέκα ή περισσότερες; Μάλλον περισσότερες. Μερικές από τις πολιορκίες συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες. Η μια, η οποία διεξήγαγε ο Φράγκος Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος, κράτησε για τρία ολόκληρα χρόνια προτού τελικά παραδοθούν οι υπερασπιστές.

Η καλύτερη θέα είναι φυσικά από τους μεσαιωνικούς προμαχώνες, οπότε ας ανεβούμε εκεί. Μέσω της εξωτερικής πόρτας και κατά μήκος του περάσματος, που είναι πολύ εύκολο να σφραγιστεί και να το υπερασπιστούν και πολύ δύσκολο να επιτεθεί κανείς σε αυτό. Πραγματικά ο μόνος τρόπος για να κατακτήσεις αυτό το φρούριο ήταν να λιμοκτονήσεις τους υπερασπιστές και αυτό συνέβη πάντα.

Από τους προμαχώνες είναι εύκολο να δεις ότι ένας εισβολέας που θα προσπαθούσε να ανέβει τον απότομο βράχο θα είχε ένα σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα.

Κοιτάζοντας προς τα κάτω την μικρή περιτοιχισμένη πόλη της Μονεμβασιάς, φαίνεται μισοέρημη. Πολλά από τα σπίτια είναι ερειπωμένα και παρόλο που αυτό το μέρος δεν θα ξανακερδίσει τη στρατηγική σημασία που κάποτε είχε, ανακατασκευάζεται σταδιακά και σίγουρα θα γίνει τουριστικό αξιοθέατο τα επόμενα χρόνια.
Bonar, Andrew Graham