Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Είναι 25η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία οι Έλληνες γιορτάζουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας, με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, καθώς και άλλες διάφορες εκδηλώσεις. Στην Αθήνα η παρέλαση περνάει μπροστά από τους επισήμους στην Πλατεία Συντάγματος, έξω απ’ το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, σε μπαλκόνι της οδού Ηρώδου του Αττικού, από όπου ο κινηματογραφιστής καταγράφει την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος. Τη λιμουζίνα του Προέδρου συνοδεύουν μοτοσυκλετιστές της Αστυνομίας Πόλεων, ενώ στέκεται τιμητικά στρατιωτικό άγημα. Από το μπαλκόνι χειροκροτούν, παιδιά κρατούν σημαιάκια, ένας ηλικιωμένος άντρας χαιρετάει την κάμερα.

Πλάνο του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών, η ελληνική σημαία ανεμίζει. Ο κινηματογραφιστής στο δρόμο ακολουθεί τον ηλικιωμένο άντρα με τα τρία αγοράκια να κατευθύνονται, μέσω του Ζαππείου, προς τον κόσμο που οργανώνει ή ήρθε να παρακολουθήσει την παρέλαση. Μέλη της Φιλαρμονικής, στρατιώτες, αστυνομικοί, ναύτες, πολίτες.

Ο παππούς αγοράζει κι άλλα σημαιάκια στα αγόρια, από πλανόδιο πωλητή.

Στη συνέχεια προχωρούν στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, βλέπουμε το συντριβάνι, πλάνο της Βουλής των Ελλήνων, συντεταγμένοι οι μουσικοί της Φιλαρμονικής και αστυνομικοί. Αυτοκίνητα των επισήμων κινούνται προς τις θέσεις, απ’ τις οποίες, εκείνοι, θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Ο κινηματογραφιστής με τον παππού και τα αγοράκια βρίσκονται σε μπαλκόνι της Αθηναϊκής Λέσχης, ενός κλειστού ανδρικού κλαμπ της Αθήνας, επί των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής. Κάτω απ’ το μπαλκόνι και καθώς απομακρύνονται απ’ το Σύνταγμα, βλέπουμε να περνούν τζιπ και στρατιωτικά φορτηγά με στρατιώτες, και ερπυστριοφόρα άρματα.

Η ροή της παρέλασης διακόπτεται από ένα γενικό πλάνο των, κυρίως, νεοκλασικών κτιρίων - κοσμημάτων της πόλης, το βυζαντινού ρυθμού Οφθαλμιατρείο, την Ακαδημία Αθηνών, το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η παρέλαση συνεχίζεται, πλήθος κόσμου στα πεζοδρόμια παρακολουθεί.

Ακολουθούν τζιπ του Πυροβολικού, ενώ στον ουρανό παρελαύνουν σε χαμηλές πτήσεις και σχηματισμούς αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο δρόμο είναι η σειρά των πυραυλοφόρων οχημάτων και ευκαιρία να δούμε ακόμα ένα σπουδαίο κτίριο της πόλης το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ακολουθούν οχήματα- περιπολικά και δικυκλιστές της Αστυνομίας Πόλεων και στη συνέχεια οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στον ουρανό ξανά αεροσκάφη, στο δρόμο πεζοί σημαιοφόροι στρατιώτες, τμήμα της Σχολής Ευελπίδων και ένα τμήμα γυναικών του Ελληνικού στρατού.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Αθανασόγλου Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
212

Φορμά
Super 8mm