Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας.

Το πρώτο πλάνο είναι από το βενζινάδικο. Βλέπουμε έναν άνδρα με το αυτοκίνητό του, που στη συνέχεια αγοράζει μία εφημερίδα από πλανόδιο εφημεριδοπώλη.

Ο κινηματογραφιστής επιβιβάζεται στο πλοίο «Αγία Κυριακή» με προορισμό την Αίγινα, ένα νησί του Σαρωνικού Κόλπου.

Στο επόμενο πλάνο βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του πλοίου, στο βάθος παρατηρούμε την αναχώρηση του διπλανού καραβιού, με όνομα «Νεράιδα» και προορισμό άλλα νησιά του Σαρωνικού, τα Μέθανα και τον Πόρο. Η «Νεράιδα» αναχωρεί από το λιμάνι με κατάμεστα καταστρώματα.

Ο κινηματογραφιστής με την παρέα του συζητούν περιμένοντας να ξεκινήσει το ταξίδι τους, καθώς ένα ακόμα πλοίο αναχωρεί για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το πλοίο ξεκινά και βλέπουμε την αποβάθρα να απομακρύνεται, μια οικογένεια κοιτάζει τη θάλασσα και ένας ψαράς περνά προς την αντίθετη κατεύθυνση με τη μικρή ξύλινα βάρκα του, επίσης βλέπουμε την πλώρη να περνά από τον φάρο που σηματοδοτεί την έξοδο του λιμανιού. Ένας ακόμη άντρας κινηματογραφεί την έξοδο του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά.

Στο επόμενο πλάνο, βλέπουμε τον καπετάνιο μέσα στη γέφυρα του πλοίου κι έπειτα μητέρες με μικρά παιδιά στις αγκαλιές τους, να κάθονται στους πάγκους του καταστρώματος. Κάποιος διαβάζει την εφημερίδα «Το Βήμα», ενώ εμείς παρατηρούμε το πρόσωπο μιας γυναίκας με μεγάλα στρογγυλά γυαλιά και ψάθινο καπέλο, που στέκεται μπροστά του.

Στη διαδρομή συναντάμε ένα ακόμα επιβατηγό καράβι το «Καμέλια», το οποίο ήταν το πρώτο τέτοιου μεγέθους πλοίο που κατασκευάστηκε σε ελληνικό ναυπηγείο κι έπειτα βλέπουμε τις σημαίες του πλοίου στο οποίο βρισκόμαστε.

Ακολουθούν πλάνα με τους επιβάτες, τη σημαία της Ελλάδας που βρίσκεται στη πρύμνη και το σμήνος των γλάρων που ακολουθούν το πλοίο.

Τέλος, ένας ακόμη κινηματογραφιστής βρίσκεται στο ίδιο σημείο, ενώ ένα μικρότερο πλοιάριο πέρνα.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
166

Φορμά
8mm