Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της και πρωτεύουσα του νομού Χανίων.

Βρισκόμαστε στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων με τον Αιγυπτιακό Φάρο του, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Αν και ονομάζεται «Αιγυπτιακός», κατασκευάστηκε από Ενετούς, στα τέλη του 16ου αιώνα ως πυρσός ανοιχτής φλόγας και ανακατασκευάστηκε από τους Αιγύπτιους στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν κυρίαρχοι της Κρήτης. Έχει ύψος 21 μέτρα και το φως του καλύπτει απόσταση επτά μιλίων. Είναι από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

Η κάμερα γυρίζει και στην βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, βλέπουμε το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού που κατασκεύασαν οι Βενετοί, ενώ οι κατά την περίοδο της κυριαρχίας τους οι Τούρκοι το αποκαλούσαν Φιρκά (στρατώνας).

Σε παγκάκι έξω από τα τείχη του Φρουρίου δυο κοπέλες συζητούν, άλλοι επισκέπτες κάνουν περίπατο μπροστά στο φουρτουνιασμένο λιμάνι.

Πλάνο πάλι στον Φάρο που χτυπούν τα κύματα και ξεκινά ένα πανοραμικό στα κτίσματα του λιμανιού, αποκαλύπτεται το επιβλητικό Γιαλί Τζαμί, το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην Κρήτη αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης των Χανίων από τους Τούρκους. Ακόμα διακρίνουμε το καμπαναριό του Ιερού Καθεδρικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Παρέες και αυτοκίνητα έξω από το Φρούριο, απέναντι ο Φάρος, ένα αλιευτικό σκάφος προσεγγίζει το λιμάνι, λεπτομέρειες από δομικά, αρχιτεκτονικά και οχυρωματικά στοιχεία του Φρουρίου.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
131

Φορμά
8mm