Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στους Δελφούς, αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Βλέπουμε από απόσταση την Θόλο που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας. Μια γυναίκα χαμογελάει και χαιρετάει τον φακό ενώ πίσω της κόσμος συνεχίζει την περιήγηση του. Η κάμερα την ακολουθεί για λίγο και έπειτα μας δείχνει το αρχαίο στάδιο. Οι επισκέπτες εξερευνούν το τοπίο και κάποια στιγμή κάθονται για να πάρουν μια ανάσα. Η κάμερα μας δείχνει το αρχαίο θέατρο, που αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού και αναπόσπαστο κομμάτι του, συνδεδεμένο άμεσα με τους μύθους και τη λατρεία του θεού.

Στη συνέχεια, βλέπουμε το μαντείο και τον ναό του Απόλλωνα. Ο ναός, θεωρούνταν κατοικία του Θεού Απόλλωνα, έδρα του μαντείου και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Δελφών που βρισκόταν σε περίοπτη και κεντρική θέση μέσα στο ιερό. Στο ναό γίνονταν οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.

Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει την καταγραφή του με τον Θησαυρό των Αθηναίων, ένα κτήριο σε μορφή μικρού ναού. Ήταν αφιερωμένος από τους Αθηναίους χάριν της νίκης τους κατά των Περσών και στέγαζε τα αναθήματα των Αθηναίων στο θεό Απόλλωνα. Βρίσκεται στην πρώτη στροφή της Ιεράς Οδού, που οδηγούσε στον ναό του Απόλλωνα και το μαντείο των Δελφών. Το κτήριο είναι δωρικού ρυθμού, κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο. Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ τον αρχαιολογικό χώρο και την Ιερά Οδό.

Από το 1972 ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών συγκαταλέγεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Βερνίκος Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
134

Φορμά
8mm