Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στην Ακρόπολη των Αθηνών, έναν βραχώδη λόφο ύψους 157 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Το φιλμ ανοίγει με τους τίτλους αρχής και αμέσως μετά με τους επιβάτες των πούλμαν της εποχής να αποβιβάζονται και να κατευθύνονται, μαζί με διάφορους άλλους επισκέπτες, προς το βράχο της Ακρόπολης.

Ο κινηματογραφιστής, μας δείχνει τα Προπύλαια και στέκεται σε επισκέπτη, που παρά τις δυσκολίες του στη βάδιση, προσπαθεί με τη βοήθεια του συνοδού του, να ολοκληρώσει την ανάβαση. Ο φακός, μας δείχνει τους επισκέπτες να θαυμάζουν τα μνημεία, και αμέσως μετά μερικά πλάνα του Παρθενώνα. Ακολουθούν πλάνα με τις Καρυάτιδες, που βρίσκονται στο Ερέχθειο, τον αρχαίο ναό που είναι αφιερωμένος στον Ποσειδώνα και στην Αθηνά, και που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Βράχου.

Την προσοχή του κινηματογραφιστή κλέβουν δύο Γιαπωνέζες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές της χώρας τους. Ακολουθούν πλάνα με τους επισκέπτες, να περιπλανώνται στον αρχαιολογικό χώρο και πλάνα των μνημείων. Η ξενάγηση συνεχίζεται με μια γενική άποψη του Ηρώδειου Ωδείου, και με διάφορα πλάνα των μνημείων της Ακρόπολης. Χαρακτηριστικό είναι το πλάνο επισκέπτριας, που μελετάει καθισμένη σε βραχάκι.

Το φιλμ κλείνει με επισκέπτες που αρχίζουν την ανάβαση και με τη γενική δυτική άποψη του βράχου της Ακρόπολης.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
272

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Τη χρονιά του 1966 είχα επισκεφθεί την Ακρόπολη των Αθηνών για πρώτη φορά, ως μαθητής γυμνασίου, μαζί με τους συμμαθητές μου και τον καθηγητή μας, τον Γιάννη τον Αλεβιζάκη.

Τη δεύτερη φορά την επισκέφθηκα μόνος, με την κάμερα στο χέρι. Ήθελα να κάνω κάτι περισσότερο από… ένα αναμνηστικό φιλμάκι.
Άρχισα λοιπόν να προετοιμάζομαι στο σπίτι μου. Ξεκίνησα με τους τίτλους. Έκοψα χαρτονάκια, όπου στο καθένα χάραξα και ένα από τα αλφαβητικά γράμματα που ήταν, για τους τίτλους, απαραίτητα. Έτσι, με διαδοχικές λήψεις δημιούργησα τους τίτλους. Το φόντο είναι μια «κουρελού» πολύχρωμη.

Αυτά, που μου έκαναν εντύπωση κατά το γύρισμα, είναι ο επισκέπτης με τις πατερίτσες, οι δύο Γιαπωνέζες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και η κυρία που μελετάει καθισμένη σε βραχάκι!
Μπαρδής Νικόλαος