Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στη Νίκαια, ένα μεγάλο Δήμο κοντά στον Πειραιά. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στην οδό «Κύπρου», και πολύ κοντά στην πλατεία της «Οσίας Ξένης».

Το φιλμ ανοίγει με πανοραμική λήψη του χώρου της πλατείας, όπου γίνεται και η κατάθεση στεφάνων για τον εορτασμό της επετείου της «25ης Μαρτίου 1821», της μεγάλης εθνικής εορτής της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ακολουθούν πλάνα από τον χώρο προετοιμασίας, στην οδό «Κύπρου», που μας δείχνουν τους συντελεστές της παρέλασης, να προσέρχονται και να προετοιμάζονται. Μας δείχνουν επίσης, και τον κόσμο που περιμένει με υπομονή να την παρακολουθήσει.

Η παρέλαση αρχίζει! Ο φακός, στο πρώτο πλάνο της, παρακολουθεί τον σημαιοφόρο του τότε «Γυμνασίου Αρρένων Νικαίας». Η καταγραφή συνεχίζεται με πλάνα από τσολιαδάκια, μαθητές και μαθήτριες, και πλήθος ανδρών διαφόρων σωματείων με τους σημαιοφόρους τους να παρελαύνουν.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Μπαρδής Νικόλαος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
2K

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Όχι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
105

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


Θυμάμαι, πόσο χαρούμενες φαίνονταν, τέτοιες μέρες γιορτινές, η οδός «Κύπρου» και η πλατεία της «Οσίας Ξένης», όπου γίνονταν οι παρελάσεις και οι καταθέσεις των στεφάνων. Στην οδό αυτή βρισκόταν και το Γυμνάσιο μας.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε, που για τελευταία φορά, είχα παρακολουθήσει το φιλμάκι αυτό! Σήμερα (Χριστούγεννα του 2022) πρόσεξα μέσα σε αυτό και εμένα. Είχα κάνει δύο... «περάσματα». Αρχικά, διακρίνομαι μέσα στο πλήθος των σημαιοφόρων, που στέκονται με τις σημαίες «παρά πόδα» στο χώρο προετοιμασίας. Στο δεύτερο «πέρασμα», φαίνομαι να συμμετέχω στην παρέλαση, ως σημαιοφόρος του τότε «Γυμνασίου Αρρένων Νικαίας».

Και όλα αυτά... πριν από 54 χρόνια, δηλαδή... λίγο περισσότερο από μισό αιώνα...!
Μπαρδής Νικόλαος