Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Η Αλλαχαμπάντ είναι μια από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες περιοχές της πολιτείας του Uttar Pradesh της Ινδίας. Αναφέρεται και με το όνομα Ανατολικό Λονδίνο.

Στην ταινία παρακολουθούμε στιγμιότυπα από την Dussehra, ένα σημαντικό ινδουιστικό θρησκευτικό φεστιβάλ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε διάφορες πόλεις της Ινδίας, μεταξύ των οποίων και στην Αλλαχαμπάντ.

Πρόκειται για μια γιορτή που εξυμνεί τον θρίαμβο του Καλού επί του Κακού.

Οι ντόπιοι μεταμφιέζονται, κατασκευάζουν αγαλματίδια, αγάλματα και τεράστια άρματα που αναπαριστούν θεότητες. Ιδιαίτερα είναι τα ενδυματολογικά στοιχεία, καθώς και τα λαμπερά κοσμήματα και στολίδια που φορούν και τα διάφορα δρώμενα που συμβαίνουν.

Όλα, όπως βλέπουμε στα πλάνα μας, καταλήγουν σε μια μεγαλειώδη πομπή, συνοδευόμενη από μουσική με τοπικά μουσικά όργανα.

Συντεταγμένες

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
388

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Και τώρα, σε όλη την πόλη, οι προετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη για αυτό που είναι ίσως το μεγαλύτερο ινδουιστικό φεστιβάλ του έτους: Dussehra. Ψηλές καμάρες διακοσμημένες με πίνακες ζωγραφικής και πολύχρωμα φώτα απλώνονται στους δρόμους και περίτεχνα άρματα προετοιμάζονται για την μεγάλη πομπή που σηματοδοτεί την κορύφωση των εορτασμών.

Η πομπή της Dussehra φέρνει στη ζωή τα βασικά γεγονότα του έπους του Ramayan και ιδιαίτερα την χαρούμενη κορύφωσή του: την επιστροφή του Ram και της Sita στην προγονική τους πόλη την Ayodhya μετά από 14 χρόνια εξορίας στη ζούγκλα.

Η Dussehra είναι μια σπουδαία στιγμή για τη λατρεία των διαφόρων θεοτήτων και οι διάφορες κοινότητες στην Ινδία κάθε μια λατρεύει και γιορτάζει με τον δικό της συγκεκριμένο τρόπο, την δική της. Οι Bengalis, για παράδειγμα, έχουν προτίμηση στη Θεά Durga. Κάνουν περίτεχνα αγαλματίδια της θεότητας, μόνο και μόνο για να τα ρίξουν στον ποταμό Jumna στο αποκορύφωμα των εορτασμών.

Η σίτιση των φτωχών είναι μια πράξη φιλανθρωπίας σε όλα τα ινδουιστικά φεστιβάλ. Εδώ, με τη συνοδεία ενός μεγάλου θορύβου από το πλήθος και του δυνατού χτυπήματος των τύμπανων, ένας ιερέας ετοιμάζει μια εκδήλωση Pooja ή μια λειτουργία προσευχής.

Και τώρα τα πλήθη συγκεντρώνονται. Η πομπή θα ξεκινήσει καθώς το σκοτάδι πέφτει και θα συνεχιστεί για σχεδόν τρεις ώρες.

Η πομπή αρχίζει. Πρόκειται για μια μακρά σειρά από πίνακες που απεικονίζουν σημαντικά γεγονότα που περιγράφονται στο Ramayan. Αυτά οι πίνακες είναι τοποθετημένοι σε καροτσάκια που τα σέρνουν βοοειδή και ηλεκτρικός φωτισμός παρέχεται από γεννήτριες που τραβιούνται μαζί πίσω από τα καροτσάκια με τα βοοειδή σε ποδήλατο-ταξί (μεταφορικό μέσο στην Ασία). Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σκληρές και γρήγορες είναι αυτές οι ετοιμασίες είναι εκπληκτικά τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται.

Αυτή η σκηνή δείχνει τον αρραβώνα του Ram και της Sita.
Και εδώ η Sita εκτελεί ένα Pooja στην Shiva παρουσία ενός ιερέα.

Όπως οι Έλληνες είχαν τον Όμηρο, έτσι και οι Ινδοί είχαν τον ποιητή τους, που ονομάζεται Valmeeki. Εδώ βλέπουμε τον Valmeeki όπως θα απαγγέλλονταν στο Ramayan. Ένας από τους πιο πιστούς φίλους του Ram ήταν ο Hanuman, ο οποίος απεικονίζεται ως πίθηκος, αλλά ίσως ήταν στην ουσία ένας άσχημος Ινδός ιθαγενής. Σε αυτή τη σκηνή ο Hanuman δείχνει την αφοσίωσή του στον Ram κρατώντας τον κοντά στην καρδιά του.

Αυτό δείχνει και πάλι τη Sita πριν το γάμο της με τον Ram.

Αυτή η σκηνή που απεικονίζει δύο πολεμιστές με άλογο είναι ένα από τα πιο εφευρετικά. Με τους νόμους της πιθανότητας θα έπρεπε να καταρρεύσει, αλλά κάπως αυτό δεν γίνεται.

Αυτός είναι ο βασιλιάς Dussehrat, ο πατέρας του Ram, καθισμένος στο θρόνο του.

Και εδώ είναι ένα ακόμα περίτεχνος πίνακας που απεικονίζει τη βάρκα που έβγαλε τον εξόριστο Ram και τη Sita απέναντι από τον ποταμό Sharyu στο δρόμο προς τη ζούγκλα.

Αυτή η σκηνή δείχνει τον Ram και την Sita και τον πιστό αδελφό του Ram τον Lakshman στο Panchavati, τον τόπο εξορίας τους στη ζούγκλα.

Και τώρα η κορύφωση της πομπής, που ο Ram και η Sita, υπέροχα ντυμένοι, επιστρέφουν θριαμβευτικά από τη ζούγκλα στο σπίτι των προγόνων τους στην Ayodhya.
Bonar, Andrew Graham