Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Οι Πλάτρες είναι κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο, κτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ταινία ξεκινά από τη στροφή ενός δρόμου, ένα αυτοκίνητο κατηφορίζει, άλλα είναι παρκαρισμένα κι από τις δυο πλευρές του δρόμου βλέπουμε κτίσματα παλαιότερα και νεότερα.

Ένα πλάνο του ανθρώπου που φιλοξενεί τον κινηματογραφιστή, τον Ευαγόρα.

Ακολουθούν πλάνα από το χωριό, βλέπουμε ένα τουριστικό κατάστημα, με τα προϊόντα του αναρτημένα στους εξωτερικούς τοίχους, την ταμπέλα ενός εστιατορίου με το όνομα ΡΙΖΑΝΙ, τέλος η κάμερα εστιάζει σ’ ένα χαλί τοίχου, εμπόρευμα του καταστήματος, που απεικονίζει σκύλους που παίζουν μπιλιάρδο.

Στη συνέχεια πλάνα από ανθισμένες πασχαλιές, περνάμε σε μια πευκόφυτη πλαγιά, από όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη του χωριού, αλλά και το πυκνό δάσος και την πλούσια βλάστηση που περιβάλλουν το χωριό.

Ακολουθούν εικόνες από ένα πετρόκτιστο γεφύρι ενετικού χαρακτήρα, μια πηγή που φαίνεται πως έρχεται από πολύ ψηλά και μια όμορφη εικόνα με ανθισμένες αμυγδαλιές.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
88

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Το χωριό Πλάτρες: ο οικοδεσπότης μας, ο Ευαγόρας. Η Φωτεινή είχε μείνει στο ξενοδοχείο του κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Κύπρο, πάνω από 30 χρόνια πριν. Αλλά το χωριό έχει αλλάξει δραματικά από τότε: τώρα είναι γεμάτο τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια.

Οι πλαγιές του Τροόδους καλύπτονται με δάση, κυρίως πεύκα. Μικρά ρυάκια μεταφέρουν το τελευταίο χιόνι που λιώνει.

Εδώ και εκεί βλέπουμε αμυγδαλιές σε πλήρη άνθιση.
Bonar, Andrew Graham