Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Απέρι, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Χαμάλη διατρέχεται από μια καταπράσινη ρεματιά όπου και παρακολουθούμε πλάνα του καταπράσινου τοπίου στην αρχή του φιλμ.

Ο φακός περιπλανιέται στους πρόποδες του βουνού και στην κοιλάδα όπου τα μικρά σπιτάκια μοιάζουν σαν ψηφιδωτό, ενώ το Καμπαναριό της εκκλησίας της Θεοτόκου (χτισμένη το 1855), μας υπενθυμίζει πως είναι η Μητρόπολη όλου του νησιού.
Ένα λεωφορείο κατάμεστο από κόσμο περνά από τη γέφυρα που ενώνει τις δυο πλευρές του χωριού και χάνεται κατηφορίζοντας.

Ακολούθως, πλάνα από κατοικίες του χωριού και το φιλμ κλείνει με μια παρέα παιδιών που περνούν στιγμές κοντά στον αιώνιο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο.

Το Απέρι ήταν η πρωτεύουσα της Κάρπαθου έως και το 1892 όπου μεταφέρθηκε στα Πηγάδια από τον Καϊμακάμη Οχανές Φερίτ Εφέντη, Αρμενικής καταγωγής.
Το χωριό ήταν αρχικά κτισμένο στην κορυφή Κοράκι του όρους Χαμάλη, όπου υπάρχουν ερείπια και του Βενετσιάνικου κάστρου. Ο οικισμός μεταφέρθηκε στους πρόποδες του βουνού μετά από σημάδια που άφησε η Παναγιά, σύμφωνα με την παράδοση.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Bonar, Andrew Graham

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Ναι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
54

Φορμά
Super 8mm

Περιγραφή δημιουργού


Εδώ κάτω βρίσκεται τώρα το χωριό Απέρι, το οποίο πριν κάποια χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και εξακολουθεί να είναι το εκκλησιαστικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Λέγεται ότι είναι το πλουσιότερο χωριό του νησιού και μάλιστα ένα από τα πλουσιότερα στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές, αν και είναι βέβαιο ότι υπάρχει άφθονο νερό στη γειτονιά και επομένως και βλάστηση. Και είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν λίγα εγκαταλελειμμένα σπίτια - οι κάτοικοι προφανώς δεν βλέπουν κανένα λόγο να μεταναστεύσουν.
Bonar, Andrew Graham