Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Είναι αδύνατον να μην σταματήσεις για να θαυμάσεις τις Μαδάρες ευρέως γνωστές ως Λευκά όρη καθώς κατευθύνεσαι για Χανιά. Η συνοδός του κινηματογραφιστή προσεγγίζει τον φακό με φόντο τον βραχώδη κυματισμό της οροσειράς, τον δρόμο που χάνεται από τα μάτια σου σε μια κλειστή στροφή και την πυκνή βλάστηση.

Το πλάνο αλλάζει και η περιπλάνηση του φακού συνεχίζεται με λήψεις από την ακτή Τομπάζη στο παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Παρακολουθούμε απόψεις του Γιαλί Τζαμισί ή Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (17ος αιώνας) και ακολούθως πλάνα από την κτιριακή δομή της Ακτής Κουντουριώτη. Εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική, ένα κράμα κρητικών, οθωμανικών και ενετικών στοιχείων.

Στο τέλος της Ακτής το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης χτισμένο πάνω στα τείχη του φρουρίου Φίρκα (16ος αιώνας), όπου την πρώτη του Δεκέμβρη του 1913 υψώθηκε η Γαλανόλευκη που σήμανε την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Παρόντες ήταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Μια στάση για ελληνικό καφέ με θέα τον Αιγυπτιακό Φάρο (16ος αιώνας, αρχικά κατασκευασμένος από τους Ενετούς), έναν από τους παλαιότερους φάρους που διασώζεται έως και σήμερα στον κόσμο. Καθώς η περιήγηση συνεχίζεται, ο φακός στέκεται στον τρυφερό εναγκαλισμό ενός ζευγαριού με συνωμότες τα βουβά κτίρια.

Οι λήψεις από την Ακτή Τομπάζη συνεχίζονται καταγράφοντας περαστικούς, το λιμάνι, το καμπαναριό του Ιερού Καθεδρικού Ναού Εισοδίων των Χανίων, και στέκεται σ΄ ένα άλογο που τρώει από τον ντορβά του καθώς ο αμαξάς περιμένει επιβάτες.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από τον δρόμο που φτάνει στο χωριό Βρύσες, λίγο πιο έξω από τα Χανιά.

Συντεταγμένες

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Χατζηδάκης Γιώργος

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
99

Φορμά
Μεικτό