Στοιχεία συλλογέα

Τριτάκης Βασίλης

Γεννήθηκε στον Βόλο τον Μάρτιο του 1956, με ρίζες από Κρήτη και Σπάρτη.

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όσο ήταν φοιτητής ιατρικής είχε μάθει ερασιτεχνικά φωτογραφία και κινηματογραφία, σε ένα γκρούπ-παρέα που είχε οργανώσει και διδάξει ο ψυχίατρος Αλέξης Δερμετζόγλου (ο οποίος αργότερα ίδρυσε το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών τής Δράμας).
Κατόπιν, όσο έκανε ειδικότητα στην Αθήνα, γράφτηκε στην σχολή σκηνοθεσίας Χατζώκου (λεωφόρος Αλεξάνδρας), αλλά δεν άντεξε να συνεχίσει και δεύτερο χρόνο, διότι τότε όλοι κάπνιζαν 25-35 άτομα… μέσα στην τάξη κατά την διάρκεια τού μαθήματος και για αυτόν τον λόγο αναγκάστηκε να φύγει από την σχολή… Θυμάται σαν δασκάλους τους σκηνοθέτες: Κώστα Φέρρη (παραβρέθηκε σαν εξάσκηση στα γυρίσματα τής ταινίας «Ω !! Καλκούτα») και τον Γιάννη Σμαραγδή.

Το έτος 1978 φοιτητής ακόμη, διασχίζει την μισή Ευρώπη με ωτοστόπ και στην Γερμανία. Αγοράζει μία βουβή γερμανική μηχανή Super-8 μάρκας NIZO. Τον Αύγουστο του 1979 κάνει ένα μακρινό ταξίδι από την Θεσσαλονίκη διασχίζοντας την Τουρκία, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία, και φτάνει μέχρι την Καλκούτα. Μετά από 2 μήνες περιπλάνηση, έχει κινηματογραφήσει όλα αυτά τα μέρη!

Το 1980 αρχίζει να παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Μικρού Μήκους Ταινιών Super-8 που γινόταν κάθε Μάϊο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/κης και διοργάνωνε ο Μάρκος Χολέβας και οι φίλοι του. Η ταινία του «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» παίρνει το Πρώτο Βραβείο. Το 1981 στο ίδιο Φεστιβάλ, με την μικρή ταινία του «Κύκλος 28» παίρνει πάλι το πρώτο βραβείο και το 1982 συμμετέχει με την ταινία «Γ ἤ Β ?».

Τον Δεκέμβριο του 1983 ταξιδεύει στην Ταϋλάνδη, Bangkok, Νότια Κίνα, Hong Kong και Φιλιππίνες. Με πλάνα από αυτό το μεγάλο Ταξίδι, φτιάχνει αργότερα την τελευταία του ταινία σε Super-8 «Ναάμ ~ η Σοφία τών Υδάτων» που συμμετέχει για 4η φορά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Super-8 (τον Μάιο 1984) (μετά αρχίζει και μπαίνει στο φορμά κινηματογραφίας των 16mm).

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1984 ταξιδεύει (κατόπιν εκτεταμένης και πολυετούς έρευνας) στο Πακιστάν και ανεβαίνει στον Ινδοκαύκασο, όπου εντοπίζει την περίεργη φυλή των Kafir Kalash. Ο γιατρός Βασ. Ε. Τριτάκης είναι μάλλον, από τους πρώτους Έλληνες που αντίκρισε στην ξεχασμένη φυλή των Καλλάσσα και κατέγραψε τους κατοίκους της στον φακό της Nizo Super-8 και δημιουργεί την πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους για τους Καλλάσσα με τον τίτλο: «Μεγαλεξάνδρου κόρες», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και διακρίσεις στα φεστιβάλ Μικρού Μήκους ταινιών Δράμας Οκτ.1985 και Θεσσαλονίκης Νοεμ.1986.

Β. ΤΡΙΤΑΚΗΣ (Απρ.2020)

Πρόσφατο υλικό συλλογέα

video thumb

Κατάληψη Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Δεκ 1979
Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
video thumb

Πατρινό Καρναβάλι 1980

17 Φεβ 1980
Πάτρα, Αχαΐα, Πελοπόννησος, Ελλάδα
video thumb

Πατρινό Καρναβάλι 1979

4 Μαρ 1979
Πάτρα, Αχαΐα, Πελοπόννησος, Ελλάδα