Στοιχεία φιλμ

Δημιουργός / Συλλογέας

Περιγραφή
Βρισκόμαστε στον Βόλο πόλη, της Θεσσαλίας και είναι 25η Μαρτίου, εθνική εορτή της Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.

Στις πρώτες μας εικόνες Πρόσκοποι σε σκόρπιες ομάδες, που σιγά-σιγά παρατάσσονται σε τμήματα. Ο κινηματογραφιστής ακολουθεί στους δρόμους Κασσαβέτη, Αργοναυτών, Δημητριάδος, καταγράφει με την κάμερα την προέλαση της Ελληνικής σημαίας και στη συνέχεια την στοίχιση και την παρέλαση των Προσκόπων. Ένας τροχονόμος στο κουβούκλιο του σε μια διασταύρωση.

Η παρέλαση φτάνει στην παραλιακή οδό Ιάσονος του Βόλου, όπου συνεχίζεται διασχίζοντας μεγάλο μέρος της παραλίας, ενώ προς το τέλος της ταινίας βλέπουμε τους Προσκόπους να περνούν μπροστά από το εμβληματικό κτίριο για την πόλη, τις καπναποθήκες Παπαστράτου, κτίσμα που έχει ανακαινιστεί και σήμερα φιλοξενεί την Πρυτανεία και διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Βόλου. Στους τοίχους του κτιρίου διαφημιστικές αφίσες τσιγάρων της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας.

Οι Πρόσκοποι περνούν κρατώντας τα λάβαρα με τα εμβλήματα των οργανώσεων τους.

Συντεταγμένες

Συλλογικά όργανα

Γενονότα

Πληροφορίες Φιλμ

Κάτοχος
Γεώργιος Αποστολέρης

Ποιότητα Ψηφιοποίησης
HD (1440x1080)

Ήχος
Όχι

Έγχρωμο
Ναι

Διάρκεια (δευτερόλεπτα)
93

Φορμά
8mm

Περιγραφή δημιουργού


25 Mαρτίου 1973. Η Τοπική Εφορία Βόλου ετοιμάζεται για την παρέλαση. Συγκεντρώνονται όλα τα παιδιά και στελέχη στην Κασσαβέτη, μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Προσκόπων και κάποια Λυκόπουλα περιμένουν τη Σημαία, καθήμενα στο ρείθρο από το πεζοδρόμιο Κασσαβέτη με Κωνσταντά. Χαρακτηριστικά αυτοκίνητα εποχής Morris 1100 και η οδός Κασσαβέτη διπλής κατευθύνσεως.

Είναι η σειρά του 9ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Βόλου και έχει Σημαιοφόρο. Η Σημαία έρχεται και σε παράταξη όλα τα Συστήματα κατεβαίνουν για την παρέλαση στην Αργοναυτών, περνώντας μπροστά από τον Τροχονόμο στην Δημητριάδος με Ιωλκού, φαίνονται και οι γραμμές του τρένου στην άσφαλτο.

Στην παραλία του Βόλου, εκτός από τον άψογο (!) σχηματισμό των προσκόπων μπορούμε να διακρίνουμε την πολυκατοικία του «Royal» στα τσιμέντα, τους κινηματογράφους «REX» και «TITANIA», τα εξοχικά Κέντρα –μάντρες εστιατόρια της εποχής – και διαφημίσεις στους εξωτερικούς τοίχους του Παπαστράτου.
Αποστολέρης Κωνσταντίνος